Huidcrème beschermt tegen zika en dengue
bron: IPS - foto: Afbeelding van andreas160578 via Pixabay

Een huidcrème die wratten en huidkanker behandelt, blijkt te beschermen tegen ziektes die door muggen worden overgedragen zoals zika en dengue.

Stijgende temperaturen in combinatie met een wereld die steeds meer verbonden is, heeft geleid tot een toename van potentieel dodelijke ziektes die door muggen worden overgedragen. Voor vele van die aandoeningen bestaat nog geen effectieve behandeling.

Nieuwe onderzoeksresultaten hebben nu echter een methode geïdentificeerd die infectie door verschillende gevaarlijke virussen kan voorkomen.

Immuunrespons geactiveerd

Wetenschappers bestudeerden vier soorten virussen die door muggen worden overgedragen en ontdekten dat het aanbrengen van een crème binnen een uur na de muggenbeet de mate van besmetting drastisch verminderde. 

Ze gebruikten twee verschillende modellen om het effect van de huidcrème te begrijpen: menselijke huidstalen en muizen. In beide gevallen fungeerde de crème als een waarschuwingssignaal die de immuunrespons van de huid activeerde en potentiële besmettingen door het virus kon afweren.

De crème heet imiquimod of Aldara en wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van genitale wratten en sommige vormen van huidkanker. De studie is gepubliceerd in Science Translational Medicine, maar de onderzoekers zeggen wel dat meer bijkomend onderzoek nodig is vooraleer mensen de crème beginnen gebruiken op muggenbeten.  

Waardevolle bescherming

“Deze studie heeft aangetoond dat een klinisch bewezen, veel gebruikte crème het potentieel heeft om ook ingezet te worden als een waardevolle bescherming tegen ziektes die door insecten worden overgedragen”, zegt hoofdauteur Clive McKimmie van de School of Medicine aan de universiteit van Leeds.

“Wat in het bijzonder hoopgevend is, is dat de crème effectief is tegen verschillende virussen. Als we dit verder ontwikkelen tot een volwaardige behandeling, zou het wel eens kunnen dat we een aantal ziektes kunnen bestrijden waar we tot nu toe redelijk machteloos tegenover stonden.”

Meer muggen in de toekomst

“Omdat de planeet heter wordt, nemen muggen wereldwijd toe in aantal en breiden ze ook hun leefgebied uit”, zegt McKimmie. “De impact van ziektes die door muggen worden overgebracht, zal enkel toenemen in de toekomst.”

Er bestaan honderden soorten virussen die verspreid worden door de beet van een mug en zo mensen kunnen infecteren. Zo kennen we onder meer het virus dat dengue of zika veroorzaakt, het westnijlvirus en het chikungunya-virus. Al deze virussen hebben de afgelopen jaren grote uitbraken gekend.

Het westnijlvirus was nooit meer aanwezig in Europa dan tijdens de zomer van 2018. Toen werden 1300 gevallen van besmetting gerapporteerd die tot 90 doden hebben geleid. 2019 was het ergste jaar sinds de metingen voor dengue in de Amerika’s.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten