Boot op zonne-energie brengt straks lokale groenten naar centrum Gent
bron: Stad Gent

Voor het tweede jaar op rij subsidieert de Gentse Voedselraad innovatieve projecten die het Gentse voedselsysteem verduurzamen. Zo zal een zonneboot dit jaar Gentse groenten leveren in het centrum. Op de foto zie je al een prototype. Ook de projecten Veggie is Halal, In Uwe Frigo en Rabot op je bord vallen in de prijzen.

Met haar voedselstrategie Gent en Garde zet de Stad Gent al 6 jaar in op een duurzamer voedselsysteem. Net als vorig jaar subsidieert de Gentse Voedselraad innovatieve projecten die deze voedselstrategie in de praktijk zetten. De Gentse Voedselraad is samengesteld uit 30 leden uit de landbouwsector, middenveldorganisaties, kennisinstellingen en vertegenwoordigers van Gentse handelaars en horeca. Uit 17 projectvoorstellen kozen zij 4 projecten die een subsidie ontvangen van samen in totaal 62.000 euro. De prijzen worden uitgedeeld op de eerste Partnerdag van de Gentse Voedselraad op 4 februari 2020.

En de nieuwe winnaars zijn …

Groenten per zonneboot naar Gent

Bioboerderij Goedinge ontvangt een subsidie om een boot te bouwen op zonne-energie. Met deze boot zullen ze hun verse producten en de producten van andere lokale voedselproducenten dit jaar via de Gentse waterlopen tot in het centrum brengen. De horeca en Gentenaars ontvangen zo kraakverse groenten via de Gentse wateren. Het prototype van de boot werd al getest (zie foto), de eigenlijke zonneboot zal wellicht de eerste keer uitvaren in april.

Veggie is halal

Veggie is halal, een project van Voem vzw en Eva vzw, krijgt ondersteuning om kookworkshops en cateringactiviteiten uit te bouwen die lokaal, vegetarisch en halal voedsel combineren. De cateringactiviteiten promoten duurzame voedselconsumptie en brengen mensen vanuit diverse achtergronden samen.

In uwe frigo: minder eten in de vuilnisbak

Het project ‘In Uwe Frigo’ van FoodWIN, met als partner TalentIndex, pakt voedselverspilling bij huishoudens aan via de huishoudhulp. In samenwerking met een dienstenchequebedrijf leren huishoudhulpen hoe ze bij het schoonmaken van de koelkast een stapje verder kunnen gaan. Zo wordt de huishoudhulp opgeleid om ook aandacht te schenken aan bewaarmethodes en vervaldata, en aan de indeling en temperatuur van de koelkast. Minder voedsel zal zo in de vuilnisbak belanden.

Rabot op je bord opent broodjeszaak

Met Rabot op je bord worden voedsel- en oogstoverschotten 2 keer per week verwerkt tot spreads, soepen en stoofpotjes. Mensen met een beperkt inkomen kunnen die aan een lage prijs kopen. Met de subsidie van de Voedselraad opent ‘Rabot op je bord’ dit jaar nu ook een eigen zaak met onder andere belegde broodjes.

Vorige winnaars aan het woord

Ook de winnaars van vorig jaar zijn aanwezig op de Partnerdag van Gent en Garde. Eén jaar na de lancering vertellen ze hoe zij met hun projecten het Gentse voedselsysteem hebben verduurzaamd.

  • Buurtfruit bracht meer dan 30 publieke plukplekken in kaart, goed voor meer dan 300 fruitbomen. Via plukmomenten en buurtgerichte workshops werden inwoners op weg geholpen om aan de slag te gaan met het rijpe fruit in hun buurt.
  • Lokaalmarkt opende een wekelijkse, overdekte boerenmarkt in de oude brandweerkazerne van Gentbrugge.  Naast een markt met producten recht van lokale producenten is het ook een ontmoetingsplek met workshops, kinderanimatie en een bar. Met 400 bezoekers per week is Lokaalmarkt een succes.
  • Met ’tOvereten zette Sivi in Sint-Amandsberg in op ontmoeting en toegang tot voeding. Met een mobiele keuken waren ze al 12 keer aanwezig in de buurt om telkens voor meer dan 60 buurtbewoners te koken met overschotten en daarna samen te eten.
  • De Wassende Maan verwerkte niet-verkoopbare oogstoverschotten tot 200 bokalen passata en gegrilde paprika’s op olie. Onder het label ‘Surplus’ worden deze nieuwe producten via onder andere groenteabonnementen verdeeld.
  • Pachagreens breidde zijn kwekerij voor microgroenten verder uit en ontwikkelde duurzame verpakkingsmaterialen. De verkoop van microgroenten in Gent verviervoudigde zo in het voorbije jaar.

Een succesvol Gents voedselbeleid

Gent en Garde, de voedselstrategie van de Stad Gent, won in december 2019 de prestigieuze Global Climate Action Award van de Verenigde Naties. In 2018 ontving Gent en Garde ook de internationale Transformative Action Award, een prijs van het Sustainable Cities Platform voor steden of regio’s die werk maken van een duurzame samenleving.

‘Sinds de lancering van onze voedselstrategie 6 jaar geleden heeft de Stad Gent samen met vele partners werk gemaakt van een duurzamer voedselsysteem in en rond Gent. Daarmee speelt de Stad in op een internationale tendens, waarbij steden een steeds grotere rol spelen in toegang tot duurzaam, gezond en betaalbaar voedsel.’ zegt Tine Heyse, schepen van Milieu

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten