Stroom voor 4000 Schotse gezinnen uit zeewater
bron: IPS - foto: Afbeelding van bummelhummel via Pixabay

Getijdenturbines die energie opwekken uit de beweging van zeewater, hebben vorig jaar stroom geproduceerd voor 4000 Schotse gezinnen. De resultaten zijn hoopvol voor getijden als duurzame en betrouwbare energiebron voor de toekomst.

Vier turbines voor de noordkust van Schotland hebben in 2019 voldoende energie kunnen opwekken om 4000 huishoudens van stroom te voorzien.

De turbines zijn onderdeel van het MeyGen-project dat sinds 2018 loopt. MeyGen heeft tot nu al 24,7 gigawattuur voorspelbare duurzame elektriciteit geëxporteerd naar het nationale net, maar er zijn nog verschillende nieuwe turbines in aanbouw. Uiteindelijk is het de bedoeling om 250 turbines elektriciteit te laten leveren aan 175.000 huishoudens.

Gunstige locatie

Het succes van MeyGen komt onder meer door de gunstige locatie van de gigantische ‘onderwater windmolens’. Die turbines, vastgemaakt aan de bodem van de zee, liggen in een versmalling tussen het onbewoonde eiland Stroma en het vasteland.

Door dat natuurlijke kanaal kent de getijdenstroom van water tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan een versnelling en dat leidt ertoe dat de techniek rendabel kan zijn. De gewone getijdeneffecten voor de kust zijn vaak niet groot genoeg om stroom op te wekken.

Voorspelbare bron

Hoewel getijdenenergie als concept al een tijdje bestaat – het eerste project werd in 1966 gelanceerd – is er hernieuwde aandacht voor het potentieel als duurzame energiebron. Een schatting uit 2016 van de Europese Commissie stelde dat golf- en getijdenenergie tegen 2050 10 procent van de energiebehoeften van de EU zou kunnen uitmaken.

Getijdenenergie heeft als duurzame energie voor op zonne- en windenergie dat het voorspelbaarder is, omdat precies kan berekend worden wanneer het eb en vloed is. 

De impact van de onderwaterturbines op het mariene ecosysteem is echter nog niet ten volle onderzocht.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten