Gent investeert 55 miljoen in sport
bron: Stad Gent

De Stad Gent investeert 55 miljoen euro om Gentenaars aan het sporten te krijgen of te houden. Dat is meer dan ooit. Het bedrag zal vooral gebruikt worden om oudere sportinfrastructuur te renoveren, nieuwe infrastructuur bij te bouwen en een laagdrempelig sportaanbod voor alle Gentenaars verder uit te bouwen.

Gent is al een sportieve stad. Uit de Stadsmonitor blijkt dat ongeveer 30% van de Gentenaars dagelijks zeker 30 minuten aan lichaamsbeweging doet door te wandelen, te stappen of te fietsen. 49% doet dat minstens wekelijks, 12% komt er echter nooit of bijna nooit aan toe.

“We willen zoveel mogelijk Gentenaars aan het sporten of bewegen brengen. In alle vrijheid en ongeacht je leeftijd, beperking of andere drempels, of je nu een beginner of een fervente sporter bent”, zegt Sofie Bracke, schepen van Sport.

Om de sporters alle mogelijkheden te geven én om niet-sportende Gentenaars aan het bewegen te krijgen, wordt de komende jaren sterk ingezet op 2 grote pijlers: voldoende, kwalitatieve sportinfrastructuur en een laagdrempelig sport- en beweegaanbod in de buurt.

Blaarmeersen en Watersportbaan

De Blaarmeersen moet een echte gezinsplek worden. Daarom wordt 12,3 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw strandgebouw met cafetaria, extra speelelementen in het water en de vernieuwing van de speeltuin met een extra cafetaria en met aangepaste speeltuigen voor kindjes met een beperking. Van de Blaarmeersen wordt ook een rookarme plek gemaakt. Tegen de zomer van 2020 opent bij de Blaarmeersen het grootste outdoorskatepark van België. Zowel voor het ontwerp als voor het beheer van de site werkt de Stad nauw samen met de Gentse skaterscene.

En dan is er nog de Watersportbaan, die dringend toe is aan uitbaggering als er ook de komende jaren nog wedstrijden moeten doorgaan. De Stad voorziet een budget van 2,5 miljoen euro en dient samen met de verschillende roei-, kajak- en kanoclubs en -federaties die er actief zijn een investeringsaanvraag in bij de Vlaamse overheid.

Buurtsporthallen en Neptunus

Deze legislatuur opent een aantal nieuwe buurtsporthallen de deuren. Zo is er Tondelier (geopend september 2019), Melopee aan de Oude Dokken – in combinatie met een school (officiële opening voorjaar 2020) en Ledeberg (opening zomer 2022). De plannen voor buurtsporthal Sint-Denijs-Westrem zullen klaarliggen voor uitvoering op het einde van deze legislatuur. In totaal wordt ook 4 miljoen euro uitgetrokken om de komende jaren verschillende sporthallen te renoveren, zoals Keiskant en Hekers.

Van openluchtzwembad Neptunus in Wondelgem maakt de Stad een volwaardig binnenzwembad dat het hele jaar open is. De sportcluster Gentbrugse Meersen wordt verder afgewerkt en de Stad investeert er in een multifunctioneel gebouw. Er worden ook 4 nieuwe kunstgrasvelden aangelegd bij verschillende clubs en 6 kunstgrasterreinen die slijtage vertonen, krijgen een nieuwe toplaag.

Buurtsport

De Sportdienst zorgt voor een breed en laagdrempelig aanbod met onder meer sportkampen en -cursussen, school- en bedrijfssportdagen en G-sport. Met een budget van 400.000 euro ondersteunt de Stad ook 3 buurtsportpartners: KAA Gent Foundation, vzw Jong en vzw Sportaround. De Stad blijft zo onder meer het project pleintjesvoetbal ondersteunen, waarbij jongeren uit kansengroepen een aantal sessies per week kunnen voetballen in hun eigen buurt. Vzw Sportaround krijgt de opdracht om kansengroepen naar de Gentse sportclubs toe te leiden en te begeleiden. En aan vzw Jong wordt de opdracht gegeven om een buurtgerichte invulling te geven aan de vrije uren in de buurtsporthallen.

Waar mogelijk legt de Stad nieuwe looproutes aan, zowel in het centrum als in de deelgemeentes of in groenzones, maar ook bijvoorbeeld op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde. De Stad investeert ook in de aanleg van street workouts en voetbal- en basketbalpleintjes. Er wordt ook onderzocht hoe er kleine beweegprikkels kunnen gegeven worden in openbare gebouwen en ruimtes, zoals in het nieuwe Stadskantoor.

Clubs

Gent telt meer dan 1.000 sportclubs in verschillende disciplines met in totaal zo’n 42.000 leden. Daarnaast sporten uiteraard ook heel wat Gentenaars zonder zich aan te sluiten bij een sportclub. De Stad wil nog meer Gentenaars aan het sporten krijgen, de sportclubs zijn daarvoor een belangrijke partner. Sportclubs krijgen voortaan één aanspreekpunt binnen de Sportdienst, het vrijwilligerspunt helpt hen met de zoektocht naar vrijwilligers, en clubtrainers krijgen ondersteuning via opleidingen en inspiratiesessies. De Stad beperkt ook het papierwerk voor de aanvraag van cluberkenningen en subsidies.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten