Antwerpen is tweede beste stad om te investeren volgens Financial Times
bron: Stad Antwerpen

De stad Antwerpen heeft in de prestigieuze ‘European Cities and Regions of the Future 2020/21’-rankings van fDi Intelligence de tweede plaats gescoord in de categorie ‘grote steden’ voor haar strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken, en dit onder meer dankzij de groei van het stedelijke ecosysteem rond digitale innovatie. fDi Intelligence is het kenniscentrum van de Financial Times rond buitenlandse investeringen. Antwerpen werd ook bekroond voor zijn connectiviteit.

FDi Intelligence publiceert de meest prestigieuze rankings voor ondernemende steden. Een team van experten vergelijkt steden van over de hele wereld op basis van hun potentieel en aantrekkelijkheid voor internationaal ondernemerschap en investeringen. Voor de ‘European Cities of the Future 2020/21’-rankings verzamelde fDi Intelligence data en cijfermateriaal van 319 steden, en dienden 161 steden een dossier in.

Antwerpen scoort in internationale rankings

Antwerpen is bezig aan een opmars binnen de internationale rankings. In 2018 haalde de stad voor het eerst de wereldwijde rankings van fDi Intelligence en kreeg ze bovendien een bijzondere erkeninning voor het stimuleren van innovatie. In 2019 verwierf Antwerpen ook al een tweede plaats in de Europese fDi-rankings van tweede grootste steden per land omwille van het aandeel investeringen (12%) ten opzichte van het totale bedrag aan investeringen per land.

Strategie voor investeringen en connectiviteit

Dit jaar scoort de Scheldestad nog beter. Bij ‘grote steden’ (van 500.000 tot 750.000 inwoners) van de ‘European Cities and Regions of the Future 2020/21’-rankings bekleedt Antwerpen na Glasgow de tweede plaats voor ‘fDi strategy’. Dit betreft de strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken. In de vorige Europese ranking (2018/19) scoorde de Scheldestad nog een zesde plaats in deze ranking. Als enige stad in de Benelux in deze top 10 blijft de stad hiermee verschillende Britse, Duitse en Franse steden voor. Als ‘grote stad’ werd Antwerpen door fDi Intelligence ook bekroond voor zijn connectiviteit.

Opvallende groei qua digitale innovatie en in andere sectoren

Als motivatie voor de hoge ranking van Antwerpen verwijst fDi Intelligence naar de sterke groei van het stedelijke ecosysteem voor digitale innovatie. Opvallend in dit kader is dat in de afgelopen 6 jaar het aantal start-ups en scale-ups in de stad is verdubbeld en het opgehaalde kapitaal is verviervoudigd. Ook in andere sectoren kon Antwerpen recent met verschillende investeringen uitpakken. Zo koos INEOS de Scheldestad als locatie voor de grootste investering in de chemische industrie van de laatste 20 jaar in Europa. Ook BASF en Borealis kondigden belangrijke investeringen in de haven aan. Zowel Kraft Heinz als VF Corporation streken in Antwerpen neer, en de marktplaats voor duurzame mode The Canvas by Querencia opende haar eerste winkel buiten de USA in Antwerpen. DHL Express besliste een nieuw distributiecentrum te vestigen op Blue Gate Antwerp, waar dit voorjaar ook de incubator voor duurzame chemie BlueChem de deuren opent.

Claude Marinower, schepen voor economie, werk, innovatie, industrie en digitalisering reageert tevreden: “Het resultaat dat we behaald hebben in deze gerenommeerde rankings, toont aan dat onze open-voor-businessstrategie internationaal gewaardeerd wordt. En daar mogen we absoluut trots op zijn. We willen ons ook in het buitenland positioneren als dynamische en investeringsvriendelijke stad die een wereld aan opportuniteiten biedt. Ik nodig al wie wil ondernemen of investeren uit om Antwerpen en zijn professionele aanbod te komen ontdekken, want ook in de toekomst moeten we ervoor zorgen dat ondernemers blijven investeren in  Antwerpen.” Burgemeester Bart De Wever vult aan: “Dat Antwerpen hoog blijft scoren op vlak van connectiviteit, zet onze rol als logistiek hart van onze regio in de verf. Onze uitstekende verbinding met de wereld via de haven, nabijgelegen luchthavens, een sterk spoor- en centraal gelegen wegennet en een hoogwaardige, snel uitbreidende digitale infrastructuur is een troef die we zullen blijven uitspelen.”

De ‘European Cities and Regions of the Future 2020/21’-rankings zijn online te vinden op www.fdiintelligence.com/rankings. De rankings worden ook gepubliceerd in de januari 2020-editie van fDi Magazine, het investeringsmagazine van het Britse zakenblad Financial Times met meer dan 200.000 lezers uit de businesswereld.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten