VUB en UZ Brussel pakken tumoranalyse aan met AI
bron en foto: VUB

Onderzoeksplatform digitale gezondheid brengt gegevens samen, maar beschermt privacy patient

Met het project TumorScope ontwikkelden een team van onderzoekers onder leiding van prof. Wim Vranken  een onderzoeksplatform voor digitale gezondheid tussen de VUB en UZ Brussel. Dit platform maakt dat een heleboel gegevens met behulp van artificial intelligence gebruikt kunnen worden voor onderzoek, zonder de privacy en rechten van de patiënten te schenden. De focus ligt in de beginfase van het project op het verbeteren van de diagnose en behandeling van tumoren van de borst, de hersenen, het bot en de zachte weefsels.

Nieuwe computersystemen in ziekenhuizen slaan grote hoeveelheden informatie op over patiënten, zoals bijvoorbeeld de behandeling die ze krijgen of de scans die werden genomen. Maar nieuwe technologieën maken ook een snelle verzameling van moleculaire gegevens van individuele patiënten mogelijk, zoals hun genetische informatie. Deze gegevens zijn, terecht, strikt privaat. Hierdoor kunnen uiterst waardevolle gegevens niet gebruikt worden voor onderzoek.

 “Als we de gevoelige informatie kunnen anonimiseren, met bescherming van de privacy van de patiënt, dan kunnen we er artificiële intelligentie methodes op gebruiken. Studies hebben al aangetoond dat dit artsen kan helpen om ziektes beter te begrijpen zodat ze alle informatie voorhanden hebben om de beste behandeling voor de patiënt te kunnen kiezen”, zegt prof. Wim Vranken.

Door het samenbrengen van artsen, juridische experten en onderzoeksexperten in AI, beeldanalyse en moleculaire analyse, heeft TumorScope een interdisciplinair team opgesteld. De focus ligt in de beginfase van het project op het verbeteren van de diagnose en behandeling van tumoren van de borst, de hersenen, het bot en de zachte weefsels. Het project is van start gegaan in november 2019, en de eerste doctoraatsstudent koppelt de beeldanalyse reeds aan andere informatie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten