Kinderen die boeken lezen scoren beter op school
bron: IPS - foto: Afbeelding van Mary Clark via Pixabay

Kinderen die dagelijks in een boek lezen, scoren beter in schooltests. Stripverhalen of magazines lezen heeft niet hetzelfde effect. Dat blijkt uit de resultaten van een Spaans-Britse studie.

Onderzoekers van de universiteit van Malaga en University College London (UCL) keken naar 43.000 leerlingen van 10 en 11 jaar en onderzochten hen opnieuw toen ze de leeftijd van 13 en 14 jaar hadden bereikt.

Ze ontdekten dat de leerlingen die dagelijks in een kwalitatief boek lazen, betere schoolresultaten hadden, zowel voor taal als wiskunde.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Oxford Review of Education.

Boek beter dan kortverhaal

Het gemiddelde cijfer van leerlingen die boeken lezen, steeg met 0,22 punten, wat overeenkomt met 3 maanden extra academische groei op de middelbare school.

De kinderen die aangaven dat ze dagelijks de krant, een strip of in een magazine lezen, bleken niet over dit bijkomende voordeel te beschikken. Kinderen die vaak kortverhalen lezen hadden ook betere resultaten, maar minder uitgesproken dan zij die elke dag in een boek lezen.

Deze bevindingen hebben volgens de onderzoekers belangrijke implicaties voor ouders, leerkrachten en beleidsmakers. “In een wereld die steeds meer digitaliseert is het dus belangrijk om jonge mensen voldoende aan te moedigen om tijd te vinden om een goed boek te lezen”, zegt John Jerrim van UCL, coauteur van de studie. “Minder complexe en minder inspannende vormen van lezen hebben niet dezelfde voordelen voor hun cognitieve ontwikkeling en mogen eigenlijk niet als leestijd worden geteld.”

“Onze resultaten tonen aan dat het niet enkel van tel is dat kinderen en jongeren lezen, maar vooral wat ze lezen”, concludeert hoofdauteur Luis Alejandro Lopez-Agudo van de universiteit van Malaga.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten