Stroomproducent ContourGlobal ziet af van de bouw van een steenkoolcentrale van 500 megawatt in Kosovo. Het is al het derde steenkoolproject in de regio dat is geannuleerd in amper zes maanden tijd.
De aankondiging volgt kort op een recent rapport van de financiële denktank Carbon Tracker waaruit blijkt dat de bouw van nieuwe zonne- en windmolenparken in Europa nu goedkoper is dan de bouw van nieuwe steenkoolcentrales.
“Dit is geweldig nieuws voor schone lucht en een duurzame toekomst voor Kosovo”, zegt Viktor Berishaj, coördinator Energiebeleid voor Zuidoost-Europa bij Climate Action Network (CAN) in een reactie. “We zien dat wind en zonne-energie steenkool in heel Europa en een groot deel van de wereld de pas afsnijden. Geplande kolencentrales worden ofwel geannuleerd, of ze veranderen in stranded assets.”
Groot potentieel
Ondanks het grote potentieel voor hernieuwbare energie is Kosovo vrijwel volledig afhankelijk van steenkool voor de productie van stroom, en net als andere steenkoolafhankelijke landen in de regio vertrouwt het daarvoor op directe en indirecte subsidies.
“Vorige regeringen verspilden tijd en moeite aan vergeefse pogingen om steenkool in leven te houden ten koste van de belastingbetalers, hun gezondheid en het klimaat”, zegt Berishaj. “Nu kan en moet er een inclusief en strategisch proces komen voor een nieuwe toekomst die klimaatneutraal en economisch levensvatbaar is en strookt met het Klimaatakkoord van Parijs.”
Kathrin Gutmann, campagnedirecteur bij Europe Beyond Coal, merkt op dat ook Montenegro en Noord-Macedonië onlangs soortgelijke kolenprojecten hebben stopgezet. “Nu is Kosovo aan de beurt; dit nieuws zou een duidelijke waarschuwing moeten zijn voor investeerders en andere landen in de westelijke Balkan die de bouw van nieuwe kolencentrales nog moeten staken, zoals Servië en Bosnië-Herzegovina”, zegt ze.
“Investeren in steenkool is een gok die simpelweg niet loont. De toekomst ligt in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie.”