Opnieuw steenkoolproject geannuleerd in de Balkan omdat hernieuwbare energie goedkoper is
bron: IPS - foto: Afbeelding van Peter H via Pixabay

Stroomproducent ContourGlobal ziet af van de bouw van een steenkoolcentrale van 500 megawatt in Kosovo. Het is al het derde steenkoolproject in de regio dat is geannuleerd in amper zes maanden tijd.

De aankondiging volgt kort op een recent rapport van de financiële denktank Carbon Tracker waaruit blijkt dat de bouw van nieuwe zonne- en windmolenparken in Europa nu goedkoper is dan de bouw van nieuwe steenkoolcentrales.

“Dit is geweldig nieuws voor schone lucht en een duurzame toekomst voor Kosovo”, zegt Viktor Berishaj, coördinator Energiebeleid voor Zuidoost-Europa bij Climate Action Network (CAN) in een reactie. “We zien dat wind en zonne-energie steenkool in heel Europa en een groot deel van de wereld de pas afsnijden. Geplande kolencentrales worden ofwel geannuleerd, of ze veranderen in stranded assets.”

Groot potentieel

Ondanks het grote potentieel voor hernieuwbare energie is Kosovo vrijwel volledig afhankelijk van steenkool voor de productie van stroom, en net als andere steenkoolafhankelijke landen in de regio vertrouwt het daarvoor op directe en indirecte subsidies.

“Vorige regeringen verspilden tijd en moeite aan vergeefse pogingen om steenkool in leven te houden ten koste van de belastingbetalers, hun gezondheid en het klimaat”, zegt Berishaj. “Nu kan en moet er een inclusief en strategisch proces komen voor een nieuwe toekomst die klimaatneutraal en economisch levensvatbaar is en strookt met het Klimaatakkoord van Parijs.”

Kathrin Gutmann, campagnedirecteur bij Europe Beyond Coal, merkt op dat ook Montenegro en Noord-Macedonië onlangs soortgelijke kolenprojecten hebben stopgezet. “Nu is Kosovo aan de beurt; dit nieuws zou een duidelijke waarschuwing moeten zijn voor investeerders en andere landen in de westelijke Balkan die de bouw van nieuwe kolencentrales nog moeten staken, zoals Servië en Bosnië-Herzegovina”, zegt ze.

“Investeren in steenkool is een gok die simpelweg niet loont. De toekomst ligt in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten