Emotionele gezondheid verbetert naarmate mensen ouder worden
bron: persbureau IPS - foto:Afbeelding van Şahin Sezer Dinçer via Pixabay

Ouderen zijn meestal emotioneel stabieler dan jongeren en beter in staat verleidingen te weerstaan in hun dagelijks leven, blijkt uit een studie van psychologen van Duke en Vanderbilt University.

“Er is bewijs dat emotionele gezondheid en regulering daarvan verbeteren naarmate mensen ouder worden”, zegt Daisy Burr, die samen met Gregory Samanez-Larkin het onderzoek leidde.

Deelnemers aan de studie, in de leeftijdscategorie van 20 tot 80 jaar oud, moesten drie keer per dag vanuit hun thuissituatie vragen beantwoorden over hun mentale toestand. Er werd onder meer gevraagd naar tevredenheid, enthousiasme, rust en sloomheid. Ook werd gevraagd of ze op dat moment behoefte aan iets hadden, zoals eten of alcohol, sigaretten, sociale media, winkelen, met iemand praten, seks, slapen of werken.

Elke deelnemer moest ook aangeven hoe tevreden hij of zij was met zijn leven in algemene zin, los van stemmingswisselingen.

Andere levensdoelen

De onderzoekers wilden weten of positieve of negatieve gevoelens en het vermogen om verleidingen te weerstaan, veranderen als mensen ouder worden.

“We hebben geconstateerd dat oudere mensen in deze studie stabieler waren en minder volatiel in hun emoties”, zegt Samanez-Larkin. Leeftijd bleek meer bepalend voor het vermogen om verleidingen te weerstaan dan iemands emotionele toestand.

De levensdoelen van mensen veranderen ook gedurende hun leven, zegt Samenez-Larkin. Ouderen zijn meer gericht op het heden en proberen eerder “het maximale uit elke dag te halen.”

Negativiteit

Er werd ook een verband geconstateerd tussen negativiteit en het minder goed weerstaan van verleidingen. Jongere deelnemers aan de studie die meer tevreden waren met hun leven, bleken beter in staat verleidingen te weerstaan.

Ouder waren echter in alle gevallen beter in staat verleidingen te weerstaan, los van het feit of ze tevreden waren met hun leven of niet.

Het onderzoek is gisteren verschenen in Emotion.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten