Windenergie groeit wereldwijd met een vijfde
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Wieland Teixeira via Pixabay

Windenergie kende een absoluut topjaar in 2019, met een groei van 19 procent. Ook dit jaar was veelbelovend, maar de coronacrisis kan roet in het eten gooien.

Vorig jaar groeide de totale capaciteit aan windenergie wereldwijd tot 60,4 gigawatt, goed voor een groei met 19 procent tegenover het jaar ervoor. Daarmee is het een van de sterkste jaren ooit voor de industrie, blijkt uit het rapport van de koepel Global Wind Energy Council (GWEC).

De groei was vooral te danken aan grote uitbreidingen op zee, goed voor 6,1 gigawatt aan nieuwe windmolenparken. Daarnaast blijven ook de VS en China de belangrijkste markten voor nieuwe windmolenparken op land.

“Nu de windenergie zich bewezen heeft als competitieve energiebron, blijft de sector een stevige groei optekenen”, zegt GWEC-directeur Ben Backwell. “De gevestigde zwaargewichten China en de VS zijn goed voor bijna 60 procent van de nieuwe installaties, maar we zien ook dat nieuwe opkomende markten in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en Afrika een groeiende rol spelen, terwijl ook parken op zee een belangrijke motor van de groei zijn.”

Corona als keerpunt?

De GWEC had in 2020 ook op een recordjaar gerekend, met een verwachte groei van 20 procent, maar houdt nu een slag om de arm door de impact van de coronacrisis. De pandemie zou de bouw van nieuwe parken of infrastructuur kunnen vertragen, maar het is even goed mogelijk dat de economische herstelprogramma’s kansen bieden voor de windindustrie.

De GWEC dringt er bij regeringen op aan om schone industrieën zoals windenergie voorrang te geven, en zo de coronacrisis als keerpunt te gebruiken. Daarmee zit de industrie op dezelfde lijn als Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energieagentschap, die de economische herstelplannen een “historische kans” noemde.

“We zijn nog steeds niet waar we moeten zijn wat betreft de wereldwijde energietransitie”, zegt Backwell. “Als we een kans willen om de klimaatverandering onder de 1,5 graden te houden, moeten we jaarlijks minstens 100 gigawatt aan nieuwe windmolens bouwen in de volgende tien jaar. Dat cijfer moet stijgen naar 200 gigawatt per jaar na 2030. Daarvoor moeten we verder kijken dan de prijs: de markten moeten aangepast worden, er zijn meer maatregelen nodig om fossiele brandstoffen uit te faseren en de administratieve regels moeten herzien worden.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten