Robots kunnen aandachtsvaardigheden van kinderen met cognitieve stoornissen verbeteren
bron: UGent - foto: Luthffi Ismail

Interactie met sociale robots kan gunstig voor zijn voor kinderen met sociale communicatieproblemen. Eén van de veelbelovende toepassingen is het oefenen van sociale vaardigheden, zoals aandachtstraining.

Uit dit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat de meerderheid van de kinderen door interactie met een sociale robot de tijd voor het voltooien van hun taken twee tot vier verkortte, wat wijst op een verbetering van de aandacht.

Bovendien toonden de meeste kinderen een positieve betrokkenheid bij de robot. De positieve respons suggereert dat robotcommunicatie een nuttig en boeiend hulpmiddel zou kunnen zijn om de aandachtsvaardigheden van kinderen met cognitieve stoornissen te verbeteren.

Langetermijnonderzoek is nodig om na te gaan hoe duurzaam de positieve effecten zijn. Bovendien willen de onderzoekers ook nagaan of deze effecten overdraagbaar zijn naar sociale interacties tussen mensen.

Dit onderzoek werd gepubliceerd in het INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL ROBOTICS (2020).

Luthffi Ismail (UGent) , Fazah Akhtar Hanapiah, Tony Belpaeme (UGent) , Joni Dambre (UGent) and Francis wyffels (UGent). Analysis of attention in child-robot interaction among children diagnosed with cognitive impairment.

Meer goednieuwsartikels over deze onderzoekers:

Jongens én meisjes uitvinders van de toekomst?

Bouw je eigen robot of simuleer een (Corona)epidemie

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten