93 procent Aziaten wil af van illegale dierenmarkten
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Lerkrat Tangsri via Pixabay

Uit een online enquête in Thailand, Myanmar, Japan, Vietnam en Hongkong blijkt dat ruim 90 procent van de respondenten wil dat er een einde komt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht. Dat zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).

Vier op vijf van de ruim 5000 ondervraagden gaf aan zich (zeer) grote zorgen te maken over de uitbraak van het coronavirus. 93 procent van de respondenten wil dat de overheid een einde maakt aan illegale markten.

Na de uitbraak van covid-19 besloot de Chinese regering in februari om alle markten voor consumptie van wilde dieren te sluiten. “China heeft goede stappen gezet door de jacht, handel, transport en het eten van wilde dieren te verbieden. Vietnam werkt aan vergelijkbare regelgeving”, zegt Christy Williams van WWF in Zuidoost-Azië. 

“Als we een pandemie in de toekomst willen voorkomen, zullen andere Aziatische overheden ook een einde moeten maken aan de extreem risicovolle ongereguleerde dierenmarkten.”

Eerste belangrijke stap

Volgens Wander Meijer van GlobeScan in Hongkong, die de online enquête heeft uitgevoerd, is dit het eerste onderzoek dat onomstotelijk uitwijst dat een overgrote meerderheid van de bevolking van de vijf onderzochte landen vindt dat markten waar dieren uit het wild worden verkocht en geconsumeerd, dicht moeten. 

“We richten ons nu vooral op de gevolgen van de coronacrisis, maar het sluiten van deze markten is de eerste en belangrijkste stap om een soortgelijke crisis in de toekomst te voorkomen.”

Wild dier voor consumptie

Uit het onderzoek blijkt verder dat 9 procent van de ondervraagden aangeeft zelf in de afgelopen twaalf maanden een wild dier voor consumptie te hebben gekocht op een markt, of iemand te kennen in zijn omgeving die dat heeft gedaan. 84 procent zegt dat het (zeer) onwaarschijnlijk is dat ze dit in de toekomst nog zullen doen.

Onafhankelijk expert Pauline Verheij van adviesbureau EcoJust, juicht de uitkomsten van het onderzoek toe: “Het is erg bemoedigend dat de publieke opinie ten aanzien van consumptie van wilde dieren in deze Aziatische landen zo is omgeslagen. Het is te hopen dat dit duidt op een blijvende gedragsverandering. 

“Dit is echter niet alleen een Aziatisch probleem”, zegt Verheij . “Ook in andere delen van de wereld, zoals Afrika en Latijns-Amerika, worden op grote schaal wilde dieren uit het wild gevangen voor consumptie en de internationale handel. 

“Als we een volgende pandemie willen voorkomen, zullen overheden wereldwijd veel meer moeten investeren in de aanpak van illegale dierenhandel en daarnaast de legale handel sterk aan banden moeten leggen.”

Zoönosen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeld dat de huidige pandemie van covid-19, samen met ten minste 61 procent van alle menselijke ziekteverwekkers, zoönotisch van oorsprong is. De WHO meldt dat de handel in wilde dieren het risico op de verspreiding van zoönosen versterkt.  Andere recente epidemieën, waaronder SARS, MERS en ebola, zijn ook allemaal terug te voeren op virussen die zich van dieren op mensen hebben verspreid.

Werd je blij van dit artikel? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten