Nasa ontwikkelt game waarmee iedereen koralen kan verkennen
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Lubosh Valenta via Pixabay

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vraagt de hulp van gamers en burgerwetenschappers bij het onderzoek van de oceanen. Via virtuele oceaanexpedities kunnen ze helpen om bedreigde ecosystemen in kaart te brengen. 

Aan het Ames Research Center in Silicon Valley heeft de NASA complexe systemen om sterren waar te nemen aangepast voor de oceanen. De software filtert de optische vervormingen weg die door het water worden veroorzaakt, en maakt zo gedetailleerde beelden van koraalriffen mogelijk.

Het systeem is ingezet tijdens vluchten boven onder meer Puerto Rico, Guam en Amerikaans Samoa om 3D-beelden van de oceaanbodem te verzamelen, waaronder koralen, algen en zeegras. Maar die beelden zijn niet voldoende, en daarom vraagt de NASA hulp van gamers en burgerwetenschappers.

Die kunnen daarvoor NeMO-Net spelen, een videogame waarbij ze koralen identificeren en classificeren met behulp van de 3D-beelden, terwijl ze virtueel de oceaan afreizen op hun eigen onderzoeksschip, de Nautilus. Op die manier kan een wereldwijde koraalkaart gebouwd worden. Het spel is al beschikbaar voor Apple’s iOS en binnenkort ook voor Android-toestellen.

“NeMO-Net maakt gebruik van de grootste kracht op deze planeet: geen mooie camera of een supercomputer, maar mensen”, zegt Ved Chirayath, een van de ontwikkelaars. “Iedereen vanaf zes jaar oud kan dit spel spelen en deze gegevens doorzoeken om ons te helpen een van de mooiste levensvormen die we kennen in kaart te brengen.”

Artificiële intelligentie

Bij elke “duik” communiceren spelers met echte NASA-gegevens en leren ze over de verschillende soorten koralen op de ondiepe oceaanbodem en bevestigen ze waar in de beelden ze voorkomen. Aan boord van hun virtuele onderzoeksschip kunnen spelers hun voortgang volgen, badges verdienen, de veldgids van het spel lezen en toegang krijgen tot educatieve video’s over het leven op de zeebodem.

Terwijl ze het spel spelen, helpen de spelers de supercomputer van de NASA in Ames te trainen om koralen te herkennen in elk beeld van de oceaanbodem. De supercomputer leert van de koraalclassificaties die spelers met de hand maken en gebruikt zelflerende technieken om ze zelf te classificeren.

Hoe meer mensen NeMO-Net spelen, hoe beter de kaartvaardigheden van de supercomputer worden. Zodra die in staat is om koralen nauwkeurig te classificeren op basis van gegevens met een lage resolutie die in het spel zijn opgenomen, kan de supercomputer de koralen van de wereld in kaart brengen met een ongekende resolutie. Met die kaart kunnen wetenschappers beter begrijpen wat er met koralen gebeurt en manieren vinden om ze te beschermen.

Schatkamers van biodiversiteit

Koraalriffen in de ondiepe tropische en subtropische wateren behoren tot de meest complexe en diverse ecosystemen op aarde. Qua soortenrijkdom moeten de riffen niet onderdoen voor tropische regenwouden. Maar de koralen lopen gevaar door stijgende oceaantemperaturen, vervuiling en verzuring van de oceaan. Wetenschappers zijn daarom op zoek naar meer gegevens om de manieren te begrijpen waarop koralen op deze krachten reageren.

Riffen spelen ook een rol bij de bestrijding van ziekten. Mariene systemen – en met name koraalriffen – worden vaak beschouwd als de ‘medicijnkasten’ van de 21e eeuw. Organismen zoals sponzen, weekdieren en anderen die riffen hun thuis noemen, hebben bijgedragen aan geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van virussen zoals hiv en ziekten zoals kanker.

Werd je blij van dit artikel? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten