Gewone mensen die ongewone dingen doen tijdens coronacrisis
bron en foto: Stad Leuven

Met ‘Leuvense verhalen’ bundelt de stad warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto ‘Even apart, altijd samen’. Onderstaande verhalen tonen enkele van de vele solidaire acties die al op het getouw werden gezet.

Vrijwilliger Davy fitnest nu met boodschappentassen

Leuven telt heel wat vrijwilligers. Davy Van Wesemael (36) woont in Sint-Maartensdal en is een van hen. “Ik doe al zes jaar vrijwilligerswerk, voornamelijk in het buurtcentrum van Sint-Maartensdal, maar ook bij Open Gym”, zegt Davy. “Dit is een sportpark met gerecycleerde materialen. Ik doe er af en toe herstellingen en steek een handje toe bij activiteiten. In het buurtcentrum help ik de buurtwerkers, hou contact met de bezoekers en zet ik mij in voor een propere buurt. Om in beweging te blijven, ga ik regelmatig lopen of breng ik een bezoekje aan de fitness”.

Toen Davy vernam dat het platform Leuven Helpt werd opgericht, gaf hij zich ook daar op als vrijwilliger. “Een 86-jarige blinde dame en haar dochter konden hulp gebruiken met de boodschappen. De vrijwilliger die dat vroeger deed, is een risicopatiënt en moest daarom stoppen. Nu ga ik tweemaal per week winkelen. Naar de supermarkt, de apotheek, de bakker of de kaaswinkel”, vertelt Davy. Dat de twee dames tevreden zijn is duidelijk. “Ze vroegen mij of ik dit ook na corona wil blijven doen. Uiteraard heb ik meteen ja gezegd”.

Davy vindt een platform als Leuven Helpt een goede zaak, want veel mensen zijn eenzaam of kunnen een helpende hand gebruiken. Dat er momenteel meer vrijwilligers zijn dan mensen die hulp vragen lijkt hem heel normaal. “Ik denk dat velen geen hulp durven inroepen vanuit een zekere fierheid. Dat is jammer natuurlijk, want om de juiste steun te bieden, moeten we de noden kennen. Maar volgens mij heeft het vooral tijd nodig. Mensen moeten met het principe vertrouwd geraken.”

Wanneer we polsen naar zijn dromen voor de toekomst, klinkt Davy heel overtuigd. “Eerst en vooral hoop ik dat de solidariteit die nu op gang is gekomen, blijft bestaan. Dat we niet allemaal hervallen in onze oude gewoontes, maar oog blijven hebben voor elkaar. Ook Leuven Helpt mag niet stoppen, maar moet net verder uitgebouwd worden. Want eenzaamheid en de nood aan laagdrempelige hulp zijn van alle tijden”, weet Davy. Het laatste woord reserveert Davy voor de buurtwerkers. “Zij leveren fantastisch werk, het hele jaar door. Ook dat mag eens gezegd worden.”


Balkoffie: een veilige, dagelijkse koffiedate met de buren

Marlieke (27) verhuisde 3 jaar geleden van Nederland naar België voor haar studies. Nu die bijna achter de rug zijn, startte ze een bedrijfje als kinderboekenconsulent.

Niksen is duidelijk niet aan Marlieke besteed. Toen het leven omwille van corona zowat stilviel,  ontstond al snel het idee voor ‘Balkoffie’, een veilige koffiedate vanop je balkon. Super simpel, maar misschien net daarom erg doeltreffend. “In onze buurt in Kessel-Lo wonen heel wat ouderen”, steekt Marlieke van wal. “Zij zijn vaak niet mee met de moderne technologie, waardoor communicatie moeilijk wordt. Daarom hingen we een blad aan het raam met daarop ‘Balkoffie om 16 uur’ en enkele tekeningetjes”.

Balkoffie startte klein, maar telt intussen ruim 15 deelnemers.  “Mensen willen er heel graag bij zijn”, stelt Marlieke vast. “Sommigen zitten al een kwartier op voorhand klaar. Niet alleen op de balkons, maar ook voor een open raam of in de voortuin. En wat ook opvalt: Balkoffie duurt steeds langer. Vaak zelfs drie kwartier. Ideaal om op een veilige manier bij te kletsen.” Voor het succes ziet Marlieke een verklaring. “Balkoffie brengt structuur in je dag. Het creëert een vast moment en het spoort je aan om elke dag toch even een frisse neus te halen. Nu schijnt de zon, maar in het begin stonden we daar allemaal warm ingeduffeld in onze winterjas.”

Marlieke is er vast van overtuigd dat het effect van Balkoffie ook later nog zichtbaar zal zijn. “We spraken al af om een straatfeest te organiseren”, vertelt ze. “En ik ben zeker dat we in de toekomst sneller op straat met elkaar een praatje zullen slaan. “Tot slot wil Marlieke nog een oproep doen: “Gebruik misschien #Balkoffie op sociale media wanneer je gelijkaardige acties doet. Op die manier zien we wat er elders gebeurt en kunnen we van elkaar leren.”

Werd je blij van dit artikel? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten