Stad Gent en Geveltuinbrigade leggen honderden gratis geveltuinen aan
bron en foto: Stad Gent

De Stad Gent wil er voor de zomer van 2021 elke dag minstens één geveltuintje bij. Hiervoor werkt de Stad samen met de Geveltuinbrigade van het Gents Milieufront, die vanaf 1 mei 2020 gratis geveltuinen zal aanleggen in straten met weinig groen en in straten die worden heraangelegd.

Eén geveltuin per dag

In Gent zijn er vandaag 3.561 geveltuinen geregistreerd sinds 2012. Een groot deel kwam via de Geveltuinbrigade: in het kader van het burgerbudget legde het Gents Milieufront (GMF) in 2018 en 2019 meer dan 700 geveltuinen aan bij Gentenaars. Vanaf 1 mei 2020 steekt de Stad Gent een tandje bij. Via een subsidieovereenkomst met de Geveltuinbrigade wil de Stad er voor de zomer van 2021 elke dag minstens één geveltuintje bij in wijken waar er nu nauwelijks of geen groen is.

‘De Geveltuinbrigade zal dankzij de steun van de Stad Gent gratis geveltuinen kunnen aanleggen in straten waar nu geen of nauwelijks groen is. Het gaat om straten zonder bomenrijen, binnen het stadscentrum, in de woonwijken in de 19de-eeuwse gordel en de dorpskernen van de Gentse deelgemeenten. Het is de bedoeling dat er daar in 1 jaar 365 geveltuintjes bij komen, 1 per dag’, vertelt Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen.

Duurzaam signaal

Ook in straten en aan voetpaden die worden heraangelegd, worden geveltuintjes extra aangemoedigd. Tijdens de werken kan op het voetpad de nodige ruimte voorzien worden om een gratis geveltuintje aan te leggen. Bewoners worden daarover geïnformeerd per brief en tijdens infomomenten over de werken. Het aanplanten gebeurt met een bakfiets gevuld met werkmateriaal, compost en planten.

‘Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Elk geveltuintje is een kleine ingreep op zich, maar met enkele duizenden zijn ze een mooi gebaar en duurzaam signaal in onze stad’, zegt Filip Watteeuw, schepen van Openbare Werken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten