Lockdown helpt Vlaanderen klimaatdoel te halen
foto: Afbeelding van Herbert Aust via Pixabay

Vlaanderen zal zijn klimaatdoel voor 2020 hoogstwaarschijnlijk halen, maar enkel dankzij de coronacrisis. Dat stelt Bond Beter Leefmilieu (BBL) in een analyse.

De Vlaamse uitstoot van broeikasgassen in de zogenaamde niet-ETS-sectoren (dat zijn auto- en vrachtverkeer, gebouwenverwarming en landbouw) zullen met meer dan 15,7 procent dalen in vergelijking met 2005.

Voor de prognose baseert BBL zich onder meer op de cijfers van Sia Partners, waarbij een terugval in het verbruik van diesel met meer dan de helft en van benzine met meer dan 80 procent gedurende de lockdown is doorgerekend. Daarnaast neemt de prognose het effect van de zachte winter van 2020 mee, met een verwarmingsbehoefte die meer dan 10 procent lager lag in vergelijking met 2018.

Vooral het dalende autoverkeer als gevolg van de lockdown deed de Vlaamse niet-ETS-emissies dalen, tot zo’n 39,5 miljoen ton. Dat is een daling van 10 procent in vergelijking met 2018, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn. En daarmee blijft Vlaanderen onder de 40,1 miljoen ton voor 2020, het cijfer dat de regering binnen België afsprak om de Europese doelstelling te halen. Dat betekent dat Vlaanderen hoogstwaarschijnlijk geen emissierechten moet aankopen om een te veel aan uitstoot in 2020 te compenseren.

Structurele ingrepen

“Het goede nieuws is dat de Vlaamse CO2-uitstoot de laatste maanden sterk daalde. Het slechte nieuws is dat dit niet te wijten is aan een sterk klimaatbeleid, maar aan de coronacrisis”, zegt Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij BBL. “We halen het klimaatdoel van 2020 doordat we allemaal in ons kot zitten en minder met de wagen rijden. Maar het spreekt voor zich dat dit geen structurele oplossing is voor het klimaat.”

“In het beste geval kiezen ook na corona meer mensen voor  de fiets en maken bedrijven en organisaties thuiswerk structureel mogelijk. Zo kunnen we een deel van de klimaatwinst behouden. Maar daarnaast hebben we een sterk klimaatbeleid nodig dat de investeringen op peil houdt”, zegt Bienstman. “Een goed klimaatbeleid zorgt ervoor dat we geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben en dat we meer voor alternatieven kiezen. Door gericht te investeren in energierenovaties, fietsinfrastructuur en elektrisch vervoer kan de Vlaamse overheid er mee voor zorgen dat ook de klimaatdoelen voor 2030 binnen bereik komen zonder dat we moeten inboeten op vrijheid of welbevinden.”

De cijfers gaan enkel over non-ETS: ze bevatten niet de terugval in vliegverkeer, elektriciteitsproductie of industriële activiteit, die geregeld worden binnen de Europese emissiehandel, waar ook een grote reductie is te verwachten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten