Alcoholgebruik vermindert bij groter aanbod aan niet-alcoholische dranken
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Luciano Soldi via Pixabay

Mensen kiezen eerder voor niet-alcoholische dranken als er meer beschikbaar zijn dan alcoholische dranken, blijkt uit Brits onderzoek.

Wetenschappers deden onderzoek bij achthonderd Britten. Die kregen acht drankopties aangeboden.

Als het aandeel van niet-alcoholische drankopties steeg van 50 procent (vier opties) naar 75 procent (zes opties), dan hadden de deelnemers 48 procent meer kans om een niet-alcoholische drank te kiezen. 

Daalde het aandeel niet-alcoholische drankopties naar 25 procent (twee opties), dan hadden de deelnemers 46 procent minder kans om voor een niet-alcoholische drank te kiezen.

Het gaat om het eerste onderzoek dat de impact van een grotere beschikbaarheid van niet-alcoholische dranken op alcoholverbruik aantoont.

Beter zichtbaar maken

“Alcoholconsumptie behoort wereldwijd tot de top vijf van risicofactoren voor ziekten”, zegt Anna Blackwell, een van de onderzoekers. “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het vergroten van de beschikbaarheid van gezondere voedselopties de consumptie ervan kan verhogen en die van minder gezond voedsel kan verlagen.”

Veel cafés hebben wel veel niet-alcoholische dranken in huis, maar maken die te weinig zichtbaar, zegt Blackwell. Als ze zichtbaarder waren, zouden de klanten er sneller voor kiezen. De onderzoekers van het NIHR Bristol Biomedical Research Centre en de universiteiten van Bristol en Cambridge publiceerden hun bevindingen in BMC Public Health.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten