Wie tijd doorbrengt in eigen tuin, is gezonder
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van Anja????#helpinghands#stayathome #solidarity#stays healthy???? via Pixabay

In tijden van lockdowns is het een interessante vaststelling: wie meer tijd in zijn tuin doorbrengt, is gezonder en voelt zich ook beter. Dat blijkt uit grootschalig Brits onderzoek. 

Bij wie regelmatig tijd in een privétuin doorbrengt, stelt men vaker een goede gezondheid en een hoger psychisch welzijn vast dan bij wie dat niet doet, ook al beschikt men over een tuin.

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society in Groot-Brittannië concluderen dat na de analyse van gegevens die tussen 2009 en 2016 zijn verzameld door Natural England, over bijna achtduizend mensen. Natural England is een agentschap gelieerd aan het Britse ministerie van Leefmilieu.

Er bestond al veel studiewerk over de impact van openbaar groen op de volksgezondheid. Voor het eerst werd nu ook de impact van privétuinen op grote schaal onderzocht.

Ook gewoon ontspannen

De effecten van de tuin op gezondheid en welzijn zijn zowel zichtbaar bij wie tuiniert als bij wie gewoon ontspant in de tuin. Wie regelmatig in de tuin komt, heeft ook vaker voldoende lichaamsbeweging en trekt vaker de natuur in.

De verschillen zijn significant, zeggen de onderzoekers, en ze zijn ook vergelijkbaar met de gezondheidsverschillen tussen de rijkste en armste regio’s van het land. 

Gebruik van de tuin

“Het is belangrijk om toegang te hebben tot een buitenruimte zoals een tuin, maar onze bevindingen geven aan het juist het gebruik is van die ruimte die voordelen oplevert voor de gezondheid en het welzijn”, zegt hoofdauteur Sian de Bell van de Universiteit van Exeter.

“Deze studie draagt bij aan de toenemende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs over de gezondheidsvoordelen van tuinen en tuinieren”, zegt coauteur Alistair Griffiths van de Royal Horticultural Society. “Zoals de huidige covid-19-crisis aantoont, is het dringend noodzakelijk om de aanleg van privétuinen op te nemen in de nationale plannen voor gezondheidspreventie.” Het onderzoek werd gepubliceerd in Landscape and Urban Planning.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Inderdaad,in je eigen tuin ontspannen,maar ook werken ,is heel erg goed voor je gezondheid en je welzijn,wij zijn beiden boven de zeventig en ervaren dit elke dag
    Mvg,
    Christel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten