Mannen en vrouwen tussen 40 en 79 jaar verblijven significant minder lang in het ziekenhuis als ze daarvoor af en toe aan lichaamsbeweging deden. Dat zegt nieuw onderzoek aan de Universiteit van Cambridge.
Deelnemers aan de studie die nooit aan sport deden, brachten gemiddeld iets meer dan vier dagen langer door in het ziekenhuis dan de deelnemers die wel aan lichaamsbeweging deden in hun vrije tijd of omdat ze een fysieke baan uitoefenen. Vergelijkbare resultaten werden tien jaar later waargenomen toen dezelfde deelnemers op dat moment 50 tot 90 jaar oud waren.
De resultaten, gepubliceerd in BMC Geriatrics, zijn gebaseerd op Brits bevolkingsonderzoek bij 25.639 mannen en vrouwen.
Matig bewegen al effect
De onderzoekers zagen dat tijdens de eerste tien jaar dat de groep werd gevolgd, het actieve deel van de mensen 25 tot 27 procent minder lang in het ziekenhuis verbleef na ziekte. Diegenen die hun fysieke activiteit tijdens de onderzoeksperiode opdreven, zagen een ziekhuisopname zelfs 34 procent korter worden.
“Onze studie toont goed aan dat zelfs matige lichaamsbeweging de duur van een ziekenhuisopname in de toekomst kan inkorten bij mensen van middelbare en hoge leeftijd en zij op die manier de druk op het gezondheidssysteem sterk verminderen”, zegt hoofdauteur van de studie, Robert Luben.
De fysieke activiteiten van de proefpersonen waren vooral fietsen, groepslessen in de fitness, zwemmen en joggen. Op basis van de uren die ze daaraan per week spendeerden, werden ze ingedeeld in vier groepen: inactief, matig inactief, matig actief en actief.
Volgens de studie is de kortere duur van een ziekenhuisopname al te zien in de cijfers vanaf de categorie mensen die matig inactief zijn.