Energiereus Eni wil in 2023 af van palmolie

Energiebedrijf Eni wil tegen 2023 geen palmolie meer gebruiken om biodiesel te maken. Dat heeft het gisteren (woensdag) tegen aandeelhouders gezegd.

Het bedrijf deed de melding in een schriftelijke reactie op een vraag van de Italiaanse ngo Legambiente: “Eni herziet, als onderdeel van haar koolstofarme strategie, haar toeleveringsketen aanzienlijk om het gebruik van palmolie en PFAD tegen 2023 te elimineren.”

Eni is een van de grootste producenten van biodiesel op basis van palmolie. Vorig jaar voerde het bedrijf nog tussen de 700.000 en 800.000 ton ruwe palmolie en derivaten in.

Ontbossing

Palmolie krijgt steeds meer kritiek omdat voor de enorme plantages vaak grote stukken regenwoud moeten verdwijnen. Vorig jaar al bestempelde de Europese Unie biodiesel op basis van palmolie als niet-duurzaam. Uit een studie in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat de zogenaamd groene diesel zelfs tot drie keer erger is voor het klimaat dan gewone diesel, als alle effecten en indirecte uitstoot worden meegerekend.

“Dit is een stap in de goede richting om de resterende regenwouden ter wereld, ons klimaat en de orang-oetan te beschermen”, zegt Cristina Mestre, expert biobrandstoffen bij de ngo Transport & Milieu (T&E). “Om ervoor te zorgen dat Eni zijn belofte nakomt, dringen we er bij de Italiaanse regering en parlementsleden op aan om alle steun voor palmoliediesel al in 2021 en ook voor sojadiesel stop te zetten, want dat is een ander oliegewas dat de ontbossing veroorzaakt.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten