Gent krijgt grootste regenboogzebrapad van Vlaanderen
bron en foto: Stad Gent

Op het Woodrow Wilsonplein is een nieuw zebrapad ingehuldigd naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Het grootste regenboogzebrapad van Vlaanderen geeft een duidelijk signaal: iedereen is welkom in Gent.

16 meter breed

Veel steden hadden er al één, nu krijgt ook Gent een regenboogzebrapad. De Stad Gent wil op die manier letterlijk in de verf zetten dat iedereen welkom is. De locatie voor het zebrapad is niet lukraak gekozen. Op het Woodrow Wilsonplein, tussen het Administratief Centrum Zuid en het Urbiscomplex, ligt momenteel al het grootste zebrapad van Gent (10,5 meter breed). Het was een logische stap om de vakken tussen de witte strepen in te vullen met de kleuren van de regenboog.

“Het is belangrijk om in de publieke ruimte een signaal te geven dat iedereen welkom is en dat geweld en onverdraagzaamheid niet kunnen. Waar kan dat beter dan op het grote, grijze Woodrow Wilsonplein, waar continu voetgangers en fietsers passeren?” zegt Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

Door de regenboogkleuren in te vullen tussen de witte lijnen, blijft het een wettelijk zebrapad. De stadsdiensten kwamen daarvoor met een creatief ontwerp voor de dag. De kleuren lopen langs beide zijden van het zebrapad uit, waardoor er een regenboogzebrapad van maar liefst 16 meter breed ontstaat.

Regenboogvlag op verschillende locaties

Het is geen toeval dat het zebrapad net nu wordt ingehuldigd. Op zondag 17 mei 2020 is het de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Het Regenboognetwerk, het netwerk dat het Gentse LGBTQ-beleid mee vormgeeft en uitvoert, slaat elk jaar de handen in elkaar om deze dag in de kijker te zetten met activiteiten en zichtbaarheidsacties.

“Iedereen moet onbekommerd zichzelf kunnen zijn. Hoewel België een van de meest vooruitstrevende landen is wanneer het gaat om LGBTQ-rechten, is er nog werk op vlak van maatschappelijke aanvaarding. Van Gent een veilige plaats maken voor iedereen is een prioriteit voor het stadsbestuur.” zegt Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen.

Dit jaar kunnen geen publieke bijeenkomsten plaatsvinden. Maar op verschillende symbolische locaties wordt de regenboogvlag gehesen; onder meer aan het stadhuis, Gravensteen, AC Zuid, OCMW, Huis Van de Sport, de politiecommissariaten, het Justitiepaleis en de Universiteit Gent. Casa Rosa lanceert via sociale media de raamactie #IDAHOT #inuwkot. En in het najaar organiseert de Stad Gent activiteiten om de mentale veerkracht van de LGBTQ-gemeenschap te versterken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten