Kinderen gaan goed om met coronacrisis
bron: UGent - foto: Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay

Vlaamse kinderen tussen 9 en 13 jaar hebben meer schrik dat vrienden en familie ziek zouden worden, dan dat ze zelf COVID-19 te pakken zouden krijgen. Ze waren afgelopen maand vooral bezorgd over gewijzigde vakantieplannen en geannuleerde feestjes. Ze gebruikten opvallend vaker dan anders media om de verveling tegen te gaan, schoolwerk te maken en in contact te blijven met hun vrienden. 

Mentaal welbevinden bij kinderen

De Universiteit Gent voerde afgelopen maand een onderzoek uit bij 667 Vlaamse kinderen tussen 9 en 13 jaar oud. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen vooral bezorgd zijn over de gezondheid van hun vrienden en familie en over de impact van corona op hun vakantie- en feestplannen. De kinderen uit de studie maakten zich relatief weinig zorgen over een mogelijke terugkeer naar school. Meisjes vreesden wel vaker dan jongens dat ze veel leerstof zullen missen.

Kinderen belonen zichzelf en proberen een leuke sfeer te creëren thuis

Tijdens corona hebben de kinderen vaker gesport en lasten ze meer pauzes in doorheen de dag. Ze verwenden zichzelf door iets lekkers te eten of te drinken. De meerderheid van de kinderen gaf aan zich beter te voelen als ze het normale schoolschema aanhielden. Iets minder dan de helft van de kinderen vond een familieschema waardevol.  

Kinderen proberen thuis een leuke sfeer te creëren en zijn lief tegen de gezinsleden”, zegt prof. De Jans.

Bezorgde kinderen gebruiken meer media

Kinderen gebruikten media tijdens de coronaperiode vooral om met hun vrienden te praten, om hun schoolwerk te maken en om verveling tegen te gaan. De tablet was het belangrijkste medium, gevolgd door de televisie. TikTok en YouTube waren de favoriete sociale mediakanalen.

Over het algemeen gebruiken kinderen die bezorgd zijn over de situatie meer media dan minder bezorgde kinderen. Media worden vooral gebruikt wanneer kinderen zich eenzaam, bang of verdrietig voelen, om zichzelf te kalmeren of om op de hoogte te blijven van de situatie.

Kinderen geloven fake news over het coronavirus niet

Uit het onderzoek bleek dat kinderen veel kennis hebben over het coronavirus. Ze zijn goed op de hoogte van de belangrijkste symptomen van het coronavirus en kennen de risicogroepen. Fake news over corona lijken ze te kunnen onderscheiden van betrouwbare informatie. Zo geloven kinderen niet dat het virus werd verspreid als wapen door een buitenlandse overheid of dat je niet besmet wordt met COVID-19 door look te eten.

Over de studie

De data werden online verzameld tussen 31 maart en 24 april 2020. In totaal vulden 667 Vlaamse kinderen tussen 9 en 13 jaar de vragenlijst volledig in (54.1% meisjes en 45.9% jongens). Deze studie maakt deel uit van een internationale studie in meer dan 40 landen. De studie werd uitgevoerd door de UGent, vakgroep Communicatiewetenschappen – Centrum voor Persuasieve Communicatie.

Over het mentaal welbevinden en het mediagebruik bij Vlaamse tieners (13 tot 19 jaar) werden eerder deze maand onderzoeksresultaten gepubliceerd. Lees het nieuwsbericht.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten