Stad Leuven begiet jonge bomen met grondwater uit NMBS-werf
bron: Stad Leuven

Sinds deze week krijgen de jonge bomen in de stad grondwater dat afkomstig is uit de NMBS-werf op het Martelarenplein. Zo wordt het opgepompte water gerecupereerd. Samen met het recyclagewater dat de groendienst ophaalt bij AB InBev, wordt er nu dagelijks maar liefst 50.000 liter water bespaard.

Tijdens de werken aan de ondergrondse fietsenstalling op het Martelarenplein wordt heel wat grondwater opgepompt. Tot nu toe werd dit grondwater via een afgescheiden riolering geloosd in de Leuvense waterlopen. De stad Leuven en Opensource.Brussels zorgden dat dit grondwater nu gerecupereerd kan worden. Vanaf deze week komt de groendienst meermaals per dag langs om een tank van maar liefst 4.000 liter te vullen. “Hiermee bewateren we vooral de zeshonderd jonge bomen die we dit voorjaar hebben aangeplant, want zij hebben nu veel water nodig. We recupereren al sinds enkele jaren water van AB InBev. Met het water van deze werf erbij, hergebruiken we nu dagelijks 50.000 liter water”, aldus schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

Grondwater binnenkort ook ter beschikking van Leuvenaars

De laatste weken heeft het nauwelijks geregend en daardoor staat het grondwater erg laag. Volgens schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers komt deze droogte al uitzonderlijk vroeg op het jaar. “We beleven momenteel de droogste start van het hydrologische zomerseizoen in honderd jaar. Dankzij deze samenwerking vermijden we dat kostbaar water gebruikt wordt voor toepassingen waarvoor ook grondwater geschikt is, want elke druppel telt. Binnen enkele weken gaan we nog een stapje verder en zal het opgepompte water gebruikt kunnen worden door bewoners, via grote vaten met een kraantje. Zo moeten ze niet langer drinkwater gebruiken om bijvoorbeeld hun planten water te geven.”

Tot slot, streeft de stad in alle stadsontwikkelingsprojecten en omgevingsvergunningen naar waterneutrale projecten, waarbij het grondwater zoveel mogelijk op het terrein zelf gebruikt wordt of infiltreert.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten