Recordinvesteringen voor elektrische auto in Europa
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van A. Krebs via Pixabay

In Europa is vorig jaar 60 miljard euro geïnvesteerd in de productie van elektrische voertuigen en batterijen – maar liefst negentien keer meer dan in 2018.

Onder druk van de Europese CO2-doelstellingen voor personenwagens hebben de industrie en overheden in Europa vorig jaar 3,5 keer meer toegezegd aan investeringen in de productie van elektrische voertuigen en batterijen dan China, blijkt uit een rapport van de ngo Transport & Environment (T&E).

Aanmelden

Duitsland kreeg het grootste deel, zo’n 40 miljard euro, voornamelijk afkomstig van de Volkswagen Group. Tesla kondigde een fabriek in Berlijn aan. Tsjechië is goed voor 6,6 miljard, mede dankzij Volkswagen, dat van plan is om tegen 2029 wereldwijd 75 volledig elektrische modellen te produceren. In Italië werd vorig jaar 1,75 miljard euro aan elektrische investeringen opgehaald bij Fiat; Frankrijk, Zweden en het VK hebben elk ongeveer 1 miljard opgehaald. 

“Een paar jaar geleden was Europa nog nergens in de race om elektrische voertuigen”, zegt Saul Lopez, e-mobility manager bij T&E. “Maar de Europese CO2-norm heeft de neuzen van autofabrikanten en de regeringen in dezelfde richting gezet om eindelijk de kloof met China te dichten.”

Steun

De stijging van de investeringen in elektrische voertuigen resulteerde ook in een hogere verkoop: elektrische voertuigen waren goed voor 7 procent van de omzet in het eerste kwartaal van 2020. Nu de autodealers opnieuw openen, moeten overheden ernaar streven dat momentum te herstellen met onder meer garanties en steun voor fabrikanten die inzetten op elektrische modellen, zegt T&E.

T&E pleit ook voor premies om de verkoop van elektrische voertuigen te stimuleren en subsidies om particulieren en bedrijven te helpen bij het installeren van laadinfrastructuur. Tot slot moet de EU ervoor zorgen dat er vanaf 2035 enkel nog uitstootvrije modellen worden verkocht, zegt Lopez.

“Covid-19 heeft een menselijke tragedie en economische onrust veroorzaakt”, zegt hij. “Maar de EU en regeringen kunnen het herstel gebruiken om tot een gezondere, groenere economie te komen die haar strategie rond elektrische voertuigen versterkt en duizenden banen creëert.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten