Datingapps schrappen etnische filters na dood George Floyd
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Datingapps voor holebi’s, zoals Grindr en Hornet, schrappen de mogelijkheid om ethnisch te filteren. De is het gevolg van de massale protesten in de VS na de dood van George Floyd, die stierf tijdens zijn aanhouding door de politie.

Met de hashtag #BlackLivesMatter kondigde Grindr begin deze week aan dat het de etnische filters weghaalt in zijn volgende editie. De vier miljoen dagelijkse gebruikers van de dating app kunnen hun binnenkort niet langer aangeven of ze een voorkeur hebben voor een zwarte, Aziatische of Midden-Oosterse date.

Ook Hornet, een app met 30 miljoen gebruikers, kondigde even later aan hetzelfde te zullen doen. Alex Garner, innovatiestrateeg bij Hornet: “Structureel racisme aanpakken is een enorme uitdaging, maar als we samenwerken, kunnen we grote stappen zetten”.

Verdeeld land

In vele steden hebben duizenden demonstranten hun woede geuit over de dood van George Floyd, de zwarte man die te zien is op een filmpje waar hij zegt niet te kunnen ademen, terwijl een blanke agent uit Minneapolis zijn knie op zijn nek drukt.

De dood van George Floyd heeft de protesten in de VS opnieuw doen opflakkeren. De VS zijn politiek en raciaal erg verdeeld, zeker met de presidentsverkiezingen in aantocht.

Seksueel racisme

Datingapps worden al langer beschuldigd van seksueel racisme, omdat de gebruikers de raciale afkomst van hun date kunnen selecteren.

Onderzoek door de Cornell-universiteit in New York uit 2018 toont aan dat mensen op datingsites voorkeuren aangeven als “Geen indianen, geen Aziaten, geen Afrikanen” en “Ik spreek alleen af met blanke jongens”.

Jevan Hutson, een van de auteurs van de studie, stelt dat datingsites en apps zo ontworpen moeten worden dat ze racistische commentaren of vooroordelen vermijden. “Dergelijke voorkeuren op basis van ras en andere marginalisering kaderen in een geschiedenis van vooroordelen en discriminatie,” stelt Hutson, nu onderzoeker aan de Washington School of Law.

Geen filters, geen haat

Andere datingapps zoals Hinge en OkCupid, die ook ethnische filters hebben, reageerden nog niet.  HER, de grootste gratis datingapp met 5,5 miljoen vrouwelijke LGBT+ gebruiksters, stelt dat het nooit ethnische filters heeft toegepast omdat dit potentieel tot discriminatie leidt.

“Vanaf het begin hebben wij ingezet op ‘geen haat’ en een anti-discriminatiebeleid dat we heel serieus nemen,” stelt Robyn Exton, algemeen directeur van HER.

Oorspronkelijke bron: Thomson Reuters News Foundation

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten