Belg ontvangt ’s werelds hoogste onderscheiding in reumatologie
bron en foto: VIB

Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek en UZ Gent) is de eerste Belgische laureaat van de Carol Nachman-prijs. Deze prijs wordt wereldwijd beschouwd als de hoogst mogelijke onderscheiding voor reumatologisch onderzoek en wordt algemeen beschouwd als de meest prestigieuze internationale onderscheiding in de reumatologie.

De Carol Nachman-prijs werd opgezet in 1972 ter bevordering van verder klinisch, therapeutich en experimenteel onderzoek in het domein van reumatologie. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt als erkenning voor uitmuntend innovatief onderzoek aan laureaten die voorgedragen en geselecteerd worden door een twaalf leden-tellende raad van bestuur, samengesteld uit gerenommeerde reumatologische experten en vertegenwoordigers van de stad Wiesbaden. Dit jaar zijn de laureaten prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek en UZ Gent) en prof. Christopher Buckley (Universiteiten van Oxford en Birmingham, VK).

Bij het horen van zijn selectie als laureaat zei prof. Elewaut: “Artritis blijft een grote uitdaging voor miljoenen mensen wereldwijd. Het kan mensen van elke leeftijd treffen en heeft een sterke impact op hun levenskwaliteit en de samenleving in het algemeen.”

Prof. Elewaut’s bekroond onderzoek richt zich op de ontstekingsmechanismen en bijbehorende weefselschade bij artritis, met speciale focus op het verband tussen darm- en gewrichtsontsteking en de rol van biomechanische stress bij reumatische aandoeningen.

“Het is een buitengewone eer om deze prestigieuze erkenning in ontvangst te mogen nemen. Het is de kroon op het werk van ons multidisciplinaire team dat  met translationeel onderzoek tracht de onderliggende mechanismen die tot artritis leiden te ontrafelen, hierdoor de ziekte efficiënter te bestrijden en de algehele prognose te verbeteren,” zei Dirk Elewaut. Prof. Elisabeth Märker-Hermann (Wiesbaden), de voorzitter van de raad van toezicht van Carol Nachman, benadrukt dat dit de eerste keer is dat de prijs wordt toegekend aan een reumatoloog die werkt aan de darm – gewricht-as bij de pathogenese van reumatische aandoeningen.

Jo Bury, algemeen directeur van VIB, vult aan: “Dit is inderdaad een grote eer voor Dirk en voor VIB. Het illustreert hoe onze inspanningen om multidisciplinair onderzoek te ondersteunen leiden tot baanbrekende wetenschap en tastbare voordelen voor de patiënt.”

Dirk Elewaut is een wereldautoriteit op het gebied van artritisonderzoek. Hij is hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit Gent en diensthoofd van de afdeling Reumatologie, UZ Gent, een internationaal excellentie centrum van zowel de European League Against Rheumatism (EULAR) als de Federation of Clinical Immunological Societies (FOCIS). Hij is tevens groepsleider aan het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek. Sinds meer dan twee decennia leidt hij op internationaal niveau preklinisch en klinisch translationeel onderzoek naar de pathogenese van artritis. Momenteel is hij voorzitter van de Belgische Vereniging voor Reumatologie en lid van het executive comité van de EULAR.

Prof Bart Lambrecht, directeur van het centrum voegt toe: “Meer dan twee decennia hebben Prof. Elewaut en zijn team preklinische en klinische translationeel onderzoek geleid bij inflammatoire artritis op het hoogste internationale niveau. We zijn ontzettend trots en blij om Dirk als collega te hebben, want hij is een voorbeeld voor veel jonge artsen en wetenschappers ”

Dirk Elewaut en zijn team blijven het onderzoek vooruithelpen in samenwerking met andere leiders in de reumatologische onderzoeksgemeenschap, waaronder voormalige Nachman prijs laureaten. “Het is onze ambitie om de huidige aanpak met chronische, meestal levenslange therapie van artritis patienten om te kunnen vormen naar tijdelijke behandelschema’s”, zei hij.

“Ons uiteindelijke doel is om deze nieuwe behandelingsmodaliteiten in de dagelijkse klinische praktijk te kunnen implementeren, wat een grote vooruitgang zou zijn voor patiënten met artritis.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten