Wereldprimeur: Californië maakt schone vrachtwagens verplicht
bron: persbureau IPS - foto: Afbeelding van nextvoyage via Pixabay

Als eerste overheid ter wereld verplicht Californië vrachtwagenproducenten om modellen zonder uitstoot te verkopen. De EU moet snel volgen, vinden milieubewegingen.

Tegen 2024 moeten, afhankelijk van de categorie, tussen 5 en 9 procent van de vrachtwagens die in Californië verkocht worden op elektriciteit of waterstof rijden. Tegen 2030 worden die doelstellingen verhoogd tot 30 en 50 procent, en in 2045 mogen enkel nog vrachtwagens zonder uitstoot verkocht worden. 

De Californische economie is de vijfde of zesde grootste ter wereld, maar de beslissing kan gevolgen hebben tot ver buiten de grenzen. Zo zijn drie grote vrachtwagenfabrikanten die onder de Californische wet vallen – Daimler Trucks, Paccar (DAF), Volvo Group – samen goed voor 60 procent van de verkoop in de EU.

Contrast

Het contrast met de ingrepen op Europees niveau is groot: in de EU is het verkoopdoel amper 2 procent, vrijwillig en niet bindend. Vorig jaar nog vroeg een brede coalitie van bedrijven waaronder Nestlé, ABInBev en Unilever om meer ambitieuze doelstellingen voor schone vrachtwagens. 

Volgens milieu- en transportorganisatie T&E toont de Californische beslissing aan dat vrachtwagens zonder uitstoot mogelijk zijn en dat de technologie snel evolueert.

Inhaalbeweging

“Europa schrikt wakker met het nieuws dat de dagen van vrachtwagens op fossiele brandstoffen in Californië voorbij zijn”, zegt Pauline Fournols, beleidsmedewerker bij T&E. “Wat vrachtwagenfabrikanten aan de andere kant van de plas kunnen doen, kunnen ze hier ook.” 

De EU moet volgens Fournols dringend een inhaalbeweging maken en een bindende verkoopdoelstelling aankondigen bij de herziening van de CO2-regels voor vrachtwagens in 2022 en de klimaatdoelstellingen voor 2030.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten