Zweedse Jönköping bouwt eerste volledig zelfvoorzienende flats ter wereld
bron: persbureau IPS - Afbeelding van Jonathan Petersson via Pixabay

De Zweedse stad Jönköping krijgt de eerste volledig zelfvoorzienende flats ter wereld. Het gaat om twee flatgebouwen zonder aansluiting op het energienet. De woningen regelen ook hun eigen water en doen zelf de verwerking van het afvalwater.

De flats die zullen worden gebouwd in Jönköping, zijn zelfvoorzienend op het vlak van energie en ook water. Ze zuiveren ook hun afvalwater, waardoor ze de eerste 100 procent off-grid-flatgebouwen ter wereld zijn.

Woningbouwer Vätterhem zal samenwerken met verschillende andere bedrijven, onder meer specialisten in brandstofcel-technologie, om de woningen tegen 2023 te realiseren.

Regenwater

De gevels, daken en ramen van de flatgebouwen krijgen zonnepanelen. Ook komen er warmtepompen, geothermische buizen en een installatie om waterstofgas te maken uit overtollige elektriciteit.

Het water in de flat komt van een boorput, die zich vult met regenwater en alle wooneenheden zijn voorzien van systemen die water recycleren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten