Uitvinding vermindert omgevingslawaai in huis
bron: persbureau IPS - Afbeelding van brunoming via Pixabay

Woon jij naast een drukke verkeersweg of heeft je buur een hond die urenlang kan blaffen? Een nieuw apparaat dat door ingenieurs uit Singapore werd ontworpen, kan de intensiteit van het geluid dat door open ramen naar binnen komt, sterk verminderen.

Het toestel werd gisteren (donderdag) voorgesteld in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Het kan geluidshinder door stadsvervoer en andere geluidsbronnen met de helft verminderen (een reductie van 10 decibel) en is daardoor vergelijkbaar met de technologie van de noise-cancelling headphone, een hoofdtelefoon die omgevingsgeluid opheft of reduceert.

Het nieuwe apparaat werd ontworpen door onderzoeker Bhan Lam en zijn collega’s van de Nanyang Technologische Universiteit in Singapore. Het bestaat uit 24 luidsprekers met elk een diameter van 4,5 cm, en wordt vastgehecht in een raster dat aan de binnenkant van een raam wordt bevestigd. Buiten het raam komt een sensor. Als die sensor geluid buiten het gebouw detecteert, zenden de luidsprekers “antigeluid” uit met dezelfde frequentie als het gedetecteerde geluid, maar met omgekeerde geluidsgolven. Dit “antigeluid” vermindert het volume in huis, zelfs als het raam openstaat.

Geluidsreductie

De auteurs testten hun apparaat door het in het raam van een nagebootste kamer te plaatsen en wegverkeer, trein- en vliegtuiggeluiden af te spelen via een luidspreker op twee meter afstand. De microfoons die in de kamer werden opgesteld detecteerden een geluidsreductie tot 10 decibel voor geluiden met een frequentie boven 300 Hz, zoals verkeers- en treingeluiden.

De auteurs hopen dat het toestel op termijn zal kunnen worden gebruikt om straatgeluiden die door een open raam binnenkomen te verminderen. Je huis regelmatig verluchten door de ramen te openen, is immers belangrijk voor de gezondheid, ook voor wie in de stad woont.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten