Pandemie stopt Europese batterijkoorts niet, wat goed is voor het klimaat
bron: IPS - Afbeelding van Stan Petersen via Pixabay

In tegenstelling tot veel andere sectoren blijken de plannen nieuwe, enorme batterijfabrieken in Europa voorlopig immuun voor de covid-19-pandemie.  Vooral Duitsland is op weg een echte hub te worden tegen 2030.

Cijfers van het Londense bureau Benchmark Mineral Intelligence (BMI) voorspellen dat Europa tegen 2030 minstens zestien fabrieken zal tellen, met een gezamenlijke capaciteit van 446 gigawattuur. Daarmee zou Europa de op een na grootste producent van lithium-ionbatterijen ter wereld worden, na China.

“We hebben enkele problemen gezien met Europese producenten die moeite hadden om de productie op te voeren en aan de vraag te voldoen, maar qua tijdschema’s voor de aanbouw bleven de fabrieken tot nu toe op schema”, zegt Caspar Rawles, hoofd van prijsbeoordelingen bij BMI. “Het virus heeft dit jaar mogelijk hier en daar wat vertragingen opgeleverd, maar tot nu toe lijken er geen significante problemen te zijn.”

Goed nieuws voor het klimaat

De marktanalisten voorspellen dat de Europese vraag naar batterijen tegen 2030 zal toenemen tot meer dan 300 gigawattuur per jaar.

Dit is goed nieuws voor de snel groeiende markt van elektrische auto’s en voor de strijd tegen klimaatverandering. Elektrische auto’s stoten immers in alle energiemarkten minder uit dan benzine en diesel, behalve in de landen waar de stroom nog voor het overgrote deel uit steenkool afkomstig in.

Tot dusver zijn in Europa vijf gigafabrieken actief. Fabrieken als LG Chem in Polen en SK Innovation in Hongarije profiteren er van de relatief lage productiekosten in Oost-Europa.

Duitsland

Duitsland loopt voorop wat betreft het aantal geplande fabrieken, met plannen voor een totale capaciteit van 200 gigawattuur; bijna de helft van het voorgestelde totaal van het continent.

“Hoewel het een van de duurdere regio’s in Europa is wat betreft arbeidskosten en grondprijzen, speelt het mee dat de Duitse regering een grote auto-industrie heeft. Als ze er niet in slaagt de batterijproductie op te drijven, riskeert ze aanzienlijk banenverlies”, zegt Rawles.

Duitsland heeft daarom verschillende maatregelen genomen om elektrische auto’s te stimuleren, zoals een premie voor wie een elektrische wagen koopt. Veel andere Europese landen hebben vergelijkbare maatregelen genomen om zich aan te passen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Plannen

Daimler, CATL en BMZ zijn enkele van de namen op een groeiende lijst van bedrijven met vergevorderde plannen voor een gigafabriek. Het land kan zo een centrale hub worden in Europa.

De Zweedse batterijfabrikant Northvolt, die plannen heeft voor een van de grootste fabrieken in Europa, werkt samen met Volkswagen om ook in Duitsland een extra fabriek te bouwen.

Het initiatief maakt deel uit van de European Battery Union, een joint venture onder leiding van de twee bedrijven om batterijtechnologie in verschillende EU-lidstaten te onderzoeken, te ontwikkelen en te implementeren.

Elon Musk

Eind vorig jaar onthulde Elon Musk dat hij Duitsland had verkozen als locatie voor Tesla’s nieuwste fabriek. Groot-Brittannië viel af door onzekerheden rond de Brexit. Maar enkele maanden geleden doken berichten op dat het bedrijf in gesprek was met de Britse regering en een locatie in Zuidwest-Engeland overweegt.

“De regering werkt samen met de industrie om van het Verenigd Koninkrijk de voorkeurslocatie te maken voor de ontwikkeling van technologieën voor elektrische voertuigen”, zegt  een woordvoerder van het Britse Department for International Trade.  “De afdeling voor Internationale Handel werkt nauw samen met partners om locaties uit te zoeken voor nieuwe investeringen in onderzoek, ontwikkeling en productie in Groot-Brittannië”.

Hoewel Tesla het gezicht van de beweging van elektrische voertuigen is geweest en zijn ceo zelfs de term ‘gigafactory’ heeft bedacht, draagt Tesla nog steeds maar een klein deel bij aan de wereldwijde output van de batterijcapaciteit.

Dat geldt voorlopig ook voor Europa: van de 142 grootschalige batterijfabrieken wereldwijd zijn er 109 gevestigd in China – een capaciteitsaandeel van meer dan 70 procent.

Modellen suggereren dat China zijn aandeel in de komende tien jaar zal behouden, om een totale productiecapaciteit van 1.887 gigawattuur te bereiken, vier keer zoveel als de verwachte capaciteit in Europa.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Climate Home News.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten