Eindhoven Airport: zelfrijdende bagagekoffers naar en van de vliegtuigen

Binnenkort gaan Eindhoven Airport en Vanderlande in het Noord-Brabantse Veghel (NL) een zelfrijdend voertuig testen dat bagage op het platform zelfstandig van en naar de vliegtuigen brengt.

VanderLande is een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek produceert. Het productenpakket bestaat uit systemen voor de afhandeling van goederen in magazijnen en distributiecentra, sorteersystemen voor pakketten en de bagageafhandeling op luchthavens. Volgens een opgave van het bedrijf zelf is VanderLande op het terrein van bagageafhandeling wereldwijd marktleider. Meer dan 600 vliegvelden over de hele wereld zijn voorzien van bagageafhandelingssystemen van VanderLande. Ook op het gebied van sorteersystemen voor pakketten en automatische magazijnen is de onderneming een belangrijke producent.

De hoofdvestiging van het bedrijf in Veghel ligt in de ‘achtertuin’ van Eindhoven Airport op slechts 25 kilometer van de luchthaven.  Mede hierom is het vliegveld voor VanderLande een proeftuin om geavanceerde oplossingen te ontwikkelen, die luchthavens duurzamer, slimmer en meer schaalbaar maken. Door haar faciliteiten ter beschikking te stellen, geeft Eindhoven Airport VanderLande de gelegenheid moderne technologieën toe te passen en tests uit te voeren in een realistische omgeving.

Brainport Eindhoven goed voor 400.000 banen

De luchthaven van Eindhoven (6,8 miljoen passagiers in 2019) en VanderLande zijn gevestigd in de innovatieve Brainport Eindhoven en zullen gedurende de komende maanden op proef gaan samenwerken met technologie-, ontwerp- en kennisinstituten. Hiervoor is een intentieovereenkomst gesloten.

In Brainport Eindhoven werken bedrijven, overheid, onderwijs en kennisinstellingen samen aan de producten van morgen. Brainport is goed voor meer dan 400.000 banen en ruim éénvijfde van de Nederlandse export van machines en vervoermaterieel, de voornaamste exportgoederen van de regio zuidoost-Brabant.

‘De luchtvaartsector staat voor tal van uitdagingen.’

“De luchtvaartsector staat voor tal van uitdagingen en door innovatie zoeken we naar manieren om deze om te zetten in kansen”, zegt Chief Operations Officier (COO) van Eindhoven Airport, Mirjam van den Bogaard. ‘We werken al jaren nauw samen met Vanderlande, een bedrijf dat net als wij, voorop wil lopen in de toepassing van nieuwe technieken om het luchthavenproces te verbeteren. Onze toekomstige strategie is gebaseerd op de overtuiging dat innovaties in de luchtvaart sneller in de praktijk kunnen worden gebracht als verschillende disciplines naadloos samenwerken.’

‘Nieuwe technologieën, robotica en digitalisering helpen bij de vormgeving van de luchthaven van de toekomst.’

Mark Lakerveld, marktdirecteur luchthavens van Vanderlande: ‘Innovatie is essentieel om luchthavenprocessen verder te optimaliseren en de passagierservaring te verbeteren. We erkennen dat nieuwe technologieën, robotica en digitalisering zullen helpen bij het vormgeven van de luchthaven van de toekomst. Door nauw samen te werken met een regionale partner die zichzelf positioneert als een ‘slimme’ luchthaven, is Vanderlande in staat innovaties te lanceren in een operationele omgeving dicht bij huis.’

Vanderlande werd in 2017 overgenomen door het Japanse Toyota Industries Corporation. Beide bedrijven hebben een sterke strategische match. De synergiën omvatten cross-selling, productinnovaties en onderzoek en ontwikkeling.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten