Kool en spruitjes gaan aderverkalking tegen
bron: persbureau IPS - Afbeelding van kalhh via Pixabay

Enkele van de minst populaire groenten zijn het meest gezond voor de bloedvaten, blijkt uit nieuw onderzoek. Spruitjes, broccoli en andere koolsoorten gaan volgens de onderzoekers vaatziekten tegen.

Op grond van gegevens van 684 oudere vrouwen in West-Australië die in 1998 voor onderzoek werden benaderd, concluderen de onderzoekers dat vrouwen met een dieet dat meer kruisbloemige groenten bevat, minder kans hadden op slagaderverkalking.

Vaatziekten kunnen de bloedcirculatie in het lichaam verminderen. Deze verminderde circulatie kan een gevolg zijn van ophoping van vetachtige stoffen tegen de aderwand. Deze aderverkalking is de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen en beroertes.

Vitamine K

Hoofdonderzoeker Lauren Blekkenhorst van de Edith Cowan University in Australië zegt dat de studie meer licht heeft geworden op een “intrigerende” eigenschap van kruisbloemige groenten. “In eerdere studies zagen we dat mensen die meer van deze groenten aten, een lager risico hadden op ziekenhuisopname door een hartaanval of beroerte, maar we wisten niet precies waarom. Deze studie maak daar meer over duidelijk.”

Oudere vrouwen die dagelijks meer kruisbloemige groenten eten, hebben minder kans op uitgebreide aderverkalking, zegt ze. “In koolsoorten is vitamine K rijkelijk aanwezig. Dat zou invloed kunnen hebben op het verkalkingsproces in onze bloedvaten.”

Dagelijks extra groente

Vrouwen die dagelijks meer dan 45 gram kruisbloemige groenten aten, hadden 46 procent minder kans op uitgebreide aderverkalking in hun aorta vergeleken met de vrouwen die weinig tot geen koolsoorten aten.

“Dat wil niet zeggen dat we alleen maar broccoli, kool en spruitjes moeten eten”, zegt Blekkenhorst. “Dagelijkse variatie is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten