Grensoverschrijdende samenwerking maakt beekdal Warmbeek-Tongelreep toekomstbestendig
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Peter van de Ven via Pixabay

Waterbeheer stopt niet aan de grenzen. Daarom gaan dertien partijen samenwerken om het beeklandschap Warmbeek-Tongelreep voor de toekomst weerbaarder en veerkrachtiger tegen klimaatverandering te maken. Gemeenten, provincies en waterbeheerders uit het hele stroomgebied van deze beek, zowel in Brabant (Nederland) als Limburg (België), hebben hiervoor een gezamenlijke intentieverklaring getekend (*).

Het gaat bij deze samenwerking om versterking van de klimaatbestendigheid, natuurontwikkeling en beleefbaarheid van het gehele beekdal. Door het combineren van deze functies als één systeem gaat een en ander beter functioneren. De manier van samenwerken en het vervolgproces worden na de ondertekening van de gezamenlijke intentieverklaring verder uitgewerkt. De samenwerking is bijzonder, omdat het om een enorm grensoverschrijdend gebied gaat met vele vraagstukken.

De ‘Warmbeek’ ontspringt in het Belgische Peer, verandert van naam naar ‘Tongelreep’ bij het passeren van de Nederlandse grens en mondt uit in de Dommel in Eindhoven. Het is één van de belangrijke waterlopen in de omgeving van natuurgrenspark De Groote Heide en tegelijkertijd een beeklandschap met hoge landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden. Niet voor niets is een deel ervan een Europees beschermd Natura 2000-gebied.

Klimaatontwikkelingen vragen om een toekomstbestendige aanpak

De huidige klimaatontwikkelingen vragen om een aanpak die het gebied toekomstbestendiger maakt. Met klimaatadaptatie moeten slimme manieren worden bedacht om water vast te houden voor de natuur en kunnen langdurige droge periodes in de zomer op zandgronden worden overbrugd. Het opvangen en afvoeren van water in landelijk en stedelijk gebied in de zeer natte periodes is daarbij van groot belang, bijvoorbeeld voor het agrarisch landschap in de omgeving van het beekdal. Deze opgaven stellen andere eisen aan de omgeving. Het beeklandschap van de Warmbeek-Tongelreep speelt hierin een grote rol.

Nederland was al begonnen

Eerder al werden stappen gezet in de gebiedsontwikkeling van het beeklandschap. Hiervoor tekenden de Nederlandse instituties, zoals de provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en de gemeenten Eindhoven en Valkenswaard, begin 2019 al een intentieverklaring. Maar waterbeheer stopt niet aan de grenzen. Nu dertien partijen de intentie hebben uitgesproken gezamenlijk aan de slag te gaan, kunnen nog meer concrete stappen worden gezet. Door samen te werken kunnen de projecten beter op elkaar worden afgestemd afstemmen en verbindingen worden gevonden.

(*)
De intentieverklaring is getekend door de provincie Noord-Brabant (NL), provincie Limburg (B), de Vlaamse Milieu Maatschappij, Waterschap de Dommel, Watering De Vreenebeek, Natuurgrenspark De Groote Heide en de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard, Waalre in Nederland en Hamont-Achel, Pelt, Bocholt en Peer in België.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten