UGent onderzoekers vinden slimme manier om brandwonden efficiënter te behandelen
bron: UGent

UGent onderzoekers ontwikkelden ‘slimme’ wondverbanden voor brandwonden. Deze nieuwe verbanden hebben twee functies:

  • Diagnostisch: wanneer de brandwonde begint te infecteren, verandert het verband van kleur. Het wondverband ‘verklapt’ dus als het ware wanneer een antimicrobiële behandeling moet gestart worden.
  • Antimicrobieel: in het verband wordt de antimicrobiële component op een trage en gecontroleerde wijze vrijgegeven, zodat de brandwonde ook op een meer gecontroleerde manier kan genezen.

Microvezels

De UGent onderzoekers maakten gebruik van een techniek genaamd electrospinnen, om een verband te ontwikkelen dat bestaat uit microvezels. Deze microvezels helpen het intern oppervlak van het verband te vergroten, zodat wondvocht beter wordt opgenomen. De microvezels helpen ook bij de gecontroleerde vrijgave van de antimicrobiële component. Op deze manier hopen de onderzoekers patiënten met brandwonden in de toekomst beter te kunnen verzorgen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten