‘Koppelbed’ zorgt voor intimiteit in ziekenhuis
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay

Als mensen heel ziek zijn, is het fijn als een naaste kan blijven slapen in het ziekenhuis. Liefst zo dichtbij mogelijk. Hiervoor is een zogenaamd ‘koppelbed’ gemaakt.

Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, provincie Noord-Brabant, kreeg onlangs twee van deze bijzondere bedden van de Stichting Roparun. Deze stichting organiseert elk jaar een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs via Bremen en Almelo naar Rotterdam, waarbij de deelnemers in teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

Een koppelbed is een speciaal bed met een matras dat naadloos aansluit op een ziekenhuisbed. Zo ontstaat heel gemakkelijk een volwaardig tweepersoonsbed, dat ook in hoogte verstelbaar is. Als je twee zorgbedden naast elkaar zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken.

‘Een koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn. We wisten van het bestaan van deze speciale bedden en wilden ze al langer hebben’, vertelt arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde, Floor Bols.

Intimiteit – ook in het ziekenhuis – is voor veel mensen onmisbaar

Intimiteit – zeker in deze coronamaanden – is voor veel mensen onmisbaar. Een koppelbed is daarvoor de ideale oplossing. ‘Dit is één van de mogelijkheden die wij bieden aan mensen die niet meer kunnen genezen, maar die we nog wel een zo goed mogelijk kwaliteit van leven willen geven’, vertellen Cobie van Beuzekom en haar collega Lieke Bertens, verpleegkundig consulenten van het Palliatief Advies Team (PAT) van het Tilburgse ziekenhuis.

Een koppelbed kan worden gebruikt in de allerlaatste levensfase. Dan is het voor de patiënt en de mensen die gaan achterblijven heel belangrijk om goed afscheid te nemen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten