Genk leidt Tuinrangers op
bron: Stad Genk

Stad Genk gaat dit najaar op zoek naar tien Tuinrangers, vrijwilligers die na een grondige opleiding andere Genkenaren advies op maat willen en kunnen geven voor een meer natuurvriendelijke tuin. Genk start dit unieke vrijwilligerstraject op in samenwerking met Inverde, de opleidingstak van Agentschap voor Natuur en Bos. Inverde staat in voor de professionele opleiding en begeleiding van de gekozen vrijwilligers.

Genk één groot natuurgebied

Schepen Toon Vandeurzen, bevoegd voor Duurzaamheid: “Via een zesdaagse opleiding, telkens 1 x dag per week, leiden tuinecologen tien vrijwilligers gratis op tot professionele Tuinrangers. Opzet is dat zij na hun opleiding geïnteresseerde Genkenaren mee op safari nemen in hun eigen tuin. Jong en oud kunnen bijvoorbeeld samen met zo’n Tuinranger op zoek gaan naar ‘wildlife’ dat ze misschien nog nooit eerder hadden opgemerkt. Tegelijk geeft de ranger advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin, een tuin die bruist van het leven én beter bestand is tegen droogte en het veranderend klimaat. Zo maken we van Genk één groot natuurgebied.”

Natuurvriendelijke tuinen

“Natuurvriendelijke tuinen zijn terecht een trend. Want elke tuin kan een viersterrenhotel zijn voor heel wat dieren. Bovendien kan zo’n tuin beter tegen droogte en hitte. Je hebt bovendien geen dure meststoffen meer nodig en ook van tuinafval is geen sprake meer. Kortom: win-win-win. Toch blijft het voor veel mensen moeilijk om de stap te zetten. Hoe leg je een wilde bloementuin aan, bijvoorbeeld, of welke planten en bomen zijn het meest geschikt in jouw tuin? Geen tuinarchitectuur dus, maar wel tips en tricks voor een natuurvriendelijke tuin. Genk wil haar inwoners hier heel graag mee helpen, en stapt daarom maar al te graag in dit pilootproject in.”, aldus Toon Vandeurzen.

Professionele opleiding

De opleiding gebeurt door Inverde, de opleidingstak van het Agentschap voor Natuur en Bos. Inverde is marktleider in Vlaanderen op het vlak van opleidingen over bos-, groen- en natuurbeheer. Werner Van Craenenbroeck, projectverantwoordelijke bij Inverde: “Inverde zocht en vond in Vlaanderen tien steden en/of gemeentes die mee instappen in dit unieke vrijwilligersproject. In Limburg is er slechts 1 pilootgemeente, en dat is Genk. We organiseren een info-avond en screenen zorgvuldig de kandidaten. We voorzien alle omkadering die nodig is, zodat onze Tuinrangers een zichtbare bijdrage kunnen leveren aan de natuur en het klimaat in hun gemeente.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten