In een eigen ‘spuitenfabriek’ maakt Eindhovens ziekenhuis zelf de injecties kant-en-klaar
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl- Afbeelding van sungmin cho via Pixabay

Met innovatieve, zelf gevulde kant-en-klare injectiespuiten kan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven (NL) voortaan niet alleen nauwkeuriger, maar ook efficiënter medicijnen toedienen. Tijdens de coronacrisis heeft het ziekenhuis een speciale cleanroom voor vulmachines gebouwd. De inzet van de steriele spuiten bespaart medewerkers op de Spoedafdeling en Operatiekamers veel tijd.

Spoedpatiënten krijgen vaak medicijnen via een infuus toegediend. Dagelijks kan dat oplopen tot 20 toedieningen per patiënt. Verpleegkundigen of apothekersassistenten moeten die medicijnen zelf optrekken uit een ampul en daarna mengen. Normaal gesproken kost het klaarmaken van een spuit zo’n zes minuten. In een speciale cleanroom-vulmachine is deze werkwijze sinds kort geautomatiseerd. Na het vullen worden de spuiten direct gesteriliseerd, zodat ze langer houdbaar zijn.

De kant-en-klare spuiten heeft het Catharina Ziekenhuis tijdens de eerste golf van de coronacrisis al kunnen gebruiken. ‘Doordat ze machinaal worden gevuld is de kans op fouten bij het mengen nihil. Dat is een enorme winst. Zeker bij een crisissituatie als er veel druk en stress is,’ verduidelijkt ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel. Het Catharina Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland waar de vulmachine in gebruik is genomen. In de eerste fase maakt het ziekenhuis alleen kant-en-klaar-spuiten voor eigen gebruik. Op termijn zal het ziekenhuis ook spuiten gaan maken voor andere ziekenhuizen.

Door de coronacrisis was er een tekort aan ampullen en flacons met medicijnen

De cleanroom zou eigenlijk pas halverwege volgend jaar opgeleverd worden. ‘We hadden de vulmachines al in huis. Met het oog op de crisis en de hoge zorgdruk op onze verpleegkundigen hebben we besloten versneld een tijdelijke cleanroom te bouwen, zodat we zelf de kant-en-klaar spuiten kunnen maken. In slechts drie weken tijd is de cleanroom uit de grond gestampt,’ vertelt Van Wezel. De nieuwe tijdelijke cleanroom is nog schoner dan die bij chipfabrikanten. ‘Daar mag er vooral geen stof bij komen, bij ons mogen er ook geen micro-organismen bij komen. We zijn dus nog strenger. Er werken twee mensen in speciale pakken in de vulruimte, veel efficiënter dan nu gebeurt.’

Zelfs als medicijnproductie buitenshuis zou stokken door tekorten, kan de huisapotheek van het Catharina Ziekenhuis medicatie, zoals pijnbestrijding, zelf leveren. ‘Door de corona-crisis was er een tekort aan ampullen en flacons met medicijnen. Wij bereiden zelf medicijnen uit grondstoffen en vullen de spuiten zelf. Dat bespaart materialen en we zijn helemaal zelfvoorzienend,” zegt de ziekenhuisapotheker. In Nederland zijn op dit moment tien ziekenhuizen met een eigen bereidingsapotheek. Maar dat aantal neemt snel af. Over een paar jaar zullen er vijf tot zes over zijn, waaronder de apotheek van het Catharina Ziekenhuis.

Hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is een topklinisch opleidingsziekenhuis in het hart van het dichtbevolkte en economisch sterke Zuidoost-Brabant, de Metropoolregio Brainport Eindhoven. Naast de reguliere basiszorg biedt het ziekenhuis hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau.
Landelijk is het Catharina Ziekenhuis bekend om zijn behandelingen van kanker en hart- en vaatziekten en fungeert het als een ‘centre of excellence en last resort’ op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen.
Regionaal heeft het Catharina Ziekenhuis een leidende positie op met name overgewicht en nierfalen. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar. 

In heel de wereld wordt gedotterd volgens de Eindhovense ‘Catharinamethode’

Ook de onderzoekkracht van het ziekenhuis is omvangrijk. Dat levert met enige regelmaat baanbrekende resultaten op. Zo dotteren cardiologen in heel de wereld volgens een methode die enkele jaren geleden in het Catharina Ziekenhuis is bedacht. Medisch specialisten blijven continu onderzoeken hoe de zorg nog beter, patiëntvriendelijker en doelmatiger kan. De impactfactor van het wetenschappelijk onderzoek is groot en behoort tot de top van de topklinische ziekenhuizen in Nederland. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarbij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Als gevolg van deze samenwerking zijn twaalf hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam.
Daarnaast doen ruim 200 medisch specialisten, 1100 verpleegkundigen en meer dan 2400 andere gedreven medewerkers dagelijks hun best om voor hun patiënten het Catharina Ziekenhuis nog beter en gastvrijer te maken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten