Nieuw energie-instituut draagt bij aan slimme oplossingen voor opslag en conversie van energie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van jaidee via Pixabay

Nederland ziet zich voor een enorme en urgente opgave gesteld als het gaat om de energietransitie. Volgens de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kunnen we die opgave alleen het hoofd bieden door samen met de maakindustrie decentrale en slimme oplossingen te ontwikkelen voor de conversie en opslag van energie. De universiteit steekt daarom 10 miljoen euro in de oprichting van een nieuw energie-instituut, het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). Dit maakte bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits bekend tijdens de virtuele opening van het academisch jaar – maandag 31 augustus jl. – door de Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven.

“Wij nemen als universiteit onze verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. We hebben uitstekende onderzoekers in huis op het gebied van onder meer energieopslag en -conversie. Bovendien heeft de Brainport Regio Eindhoven een fantastische hightech en maakindustrie, die kan helpen bij de energietransitie. Die krachten bundelen we in dit nieuwe EIRES-instituut”, aldus Smits.

“Een van de grootste uitdagingen van duurzame energie is de opslag.”

“Een van de grootste uitdagingen van duurzame energie, is de opslag van energie”, zei de staatssecretaris bij de opening. “Dus dit nieuwe energie-instituut komt precies op tijd en ik ben trots dat ik het vandaag mag lanceren.” Van Veldhoven opent EIRES door een op de TU/e ontwikkelde CO2-vrije brander aan te zetten, die gebruik maakt van ijzerpoeder als brandstof.

“Met dit soort projecten proberen we antwoord te geven op de grootste uitdaging van de energietransitie: het gelijktijdig duurzaam maken van de energie-, transport- en chemische sector”, licht EIRES-directeur Richard van de Sanden toe. “Het gaat dus niet alleen over energie, maar ook over duurzame en hoogwaardige grondstoffen voor de chemie”. Zo worden materiaalkringlopen gesloten en circulair.

“Investeren in technologie biedt kansen om uit de huidige economische crisis te komen.”

De staatssecretaris hield in de talkshow een pleidooi voor meer circulariteit in de economie. Ze benadrukt dat investeren in de benodigde technologie en producten kansen biedt om uit de huidige economische crisis te komen. Haar visie sluit naadloos aan bij de vooruitblik op het nieuwe jaar van Smits, waarin hij zegt: “We gaan onze samenwerking met de industrie in de Brainportregio nog meer versterken, om zo bij te dragen aan een nieuw en duurzaam groeivermogen van onze economie.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten