Unilever haalt fossiele brandstoffen uit was- en schoonmaakmiddelen
bron: persbureau IPS - Afbeelding van Michael Tavrionov via Pixabay

Unilever, een van de grootste fabrikanten van schoonmaak- en wasproducten, wil tegen 2030 geen fossiele brandstoffen meer in die producten. Het investeert meer dan een miljard euro in de zoektocht naar alternatieven.

De meeste schoonmaak- en wasproducten bevatten chemicaliën die zijn gemaakt van fossiele brandstoffen. Die chemicaliën vormen een belangrijk deel van de ecologische voetafdruk van de producten, goed voor zo’n 46 procent. Het concern wil tegen 2039 helemaal CO2-neutraal worden, en daarom wil het in 2030 al van die chemicaliën af.

“Als industrie moeten we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen doorbreken, ook als grondstof voor onze producten”, zegt Peter ter Kulve, hoofd van de afdeling Home Care van Unilever. “We moeten stoppen met het oppompen van koolstof uit de grond als er voldoende koolstof op en boven de grond is, en we kunnen leren om het op schaal te gebruiken.”

Miljard euro

Om dat te leren voorziet Unilever in een miljard euro aan investeringen voor biotechnologisch onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van circulaire reinigingschemie. Dat moet nieuwe chemicaliën opleveren om koolstofarme varianten te produceren. Het geld zal ook gebruikt worden om alternatieven voor plastic te ontwikkelen. Unilever neemt zich voor om over vijf jaar al het gebruik van nieuw vervaardigd plastic te halveren.

“De wereld moet zich afwenden van fossiele brandstoffen en kiezen voor hernieuwbare bronnen die de druk op kwetsbare ecosystemen verminderen en de natuur helpen herstellen”, zegt Tanya Steele van het Wereldnatuurfonds (WWF). “Deze belangrijke beloften van Unilever, gecombineerd met de duurzame keuze van de grondstoffen, hebben echt potentieel om een belangrijke bijdrage te leveren aan een economie die samenwerkt met de natuur, en niet tegen die natuur ingaat.”

Volgens ter Kulve rijst een nieuwe ‘bio-economie’ uit de as van de fossiele brandstoffen. “We horen steeds opnieuw dat mensen betaalbare, duurzame varianten willen die net zo goed zijn als de conventionele producten. Snelle ontwikkelingen in wetenschap en technologie maken dat nu mogelijk.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten