Medische mondmaskers voor heel Europa volgende maand in productie in Nederland
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander - Afbeelding van Jeyaratnam Caniceus via Pixabay

De Nederlandse ondernemingen VDL Groep in Eindhoven (*) en Koninklijke DSM in Heerlen (**) gaan samen een joint venture aan voor de productie van kwalitatief hoogwaardige medische mondkapjes, in eerste instantie voor Nederland en vervolgens voor geheel Europa. De nieuwe gemeenschappelijke onderneming met de naam Dutch PPE Solutions biedt bij de start werkgelegenheid aan enkele tientallen medewerkers in Helmond (Noord-Brabant) en Geleen (Limburg).

Beide bedrijven investeren meerdere miljoenen in de aanschaf van machines en de bouw van een productielocatie voor meltblown polypropyleen, de kritische filterlaag in medische mondmaskers die virussen filtert bij het gebruik en tijdens het productieproces. De joint venture start volgende maand in Helmond met de productie van medische maskers, type FFP2. De meltblown polypropyleenfabriek in Geleen is naar verwachting operationeel vanaf april volgend jaar.

Urgente behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen

De nieuwe gemeenschappelijke onderneming helpt in het voorzien van de urgente behoefte om de wereldwijde, grootschalige productie- en leveringsketens van persoonlijke beschermingsmiddelen te diversifiëren en de afhankelijkheid van een beperkt aantal producenten te verminderen. Zij stelt dat de verwezenlijking van de eerste permanente productiefaciliteit voor kritisch filtermateriaal in Nederland zal zorgen voor meer veerkracht wanneer de vraag naar gezichtsmaskers en de materialen die daarvoor nodig zijn in de toekomst mogelijk toeneemt.

Dutch PPE (Personal Protective Equipment) Solutions is een onderneming die de specialistische expertise van materialen van DSM combineert met de kennis van productie en processen van VDL. De prioriteit ligt in eerste instantie bij de gezondheidszorg en de productie wordt stapsgewijs uitgebreid met mondmaskers voor professionals in andere sectoren, zoals het openbaar vervoer, scholen en onderwijsinstituten en bedrijven in heel Europa.

Groeiende afvalberg van gebruikte mondmaskers terugdringen

Hoewel de eerste prioriteit ligt bij snel, betrouwbaar en stabiel produceren van de hoognodige medische mondmaskers, kijken DSM en VDL tegelijkertijd naar innovatieve en duurzame manieren om de groeiende afvalberg van gebruikte gezichtsmaskers terug te dringen, bijvoorbeeld door gedurende de productontwikkeling te onderzoeken in hoeverre circulair afbreekbare materialen kunnen worden gebruikt. 

Belangrijk dat werelddelen gaan voorzien in eigen behoeften

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep licht de oprichting van de joint venture als volgt toe: “De coronacrisis heeft de voorbije maanden aangetoond dat een pandemie zich niet laat sturen en dat het belangrijk is dat werelddelen gaan voorzien in de eigen behoeften. Daardoor zijn we het aan onszelf verplicht om dicht bij huis zekerheden te creëren. Dat geldt zeker voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers in de zorg die de afgelopen maanden zo hard hebben gewerkt aan onze gezondheid en natuurlijk ook voor andere beroepsgroepen. Ik ben er trots op dat VDL en DSM, twee krachtige Nederlandse bedrijven, elkaar hebben gevonden en de handen ineen hebben geslagen om gezamenlijk meltblown en mondmaskers te gaan produceren”. 

Nederland minder afhankelijk van leveringen uit buitenland

Pieter Wolters, directeur van DSM PPE Solutions en vicepresident van DSM Innovation zegt erover: “De wereldwijde vraag naar medische gezichtsmaskers en kritische filters om mensen te beschermen tegen corona overstijgt het beperkte aanbod. Daarnaast is de behoefte aan betrouwbare leveringsketens groter dan ooit. Ik ben er trots op dat we door onze samenwerking met VDL Groep in staat zijn om in Nederland een betrouwbare, duurzame en hoogwaardige productieketen op te zetten die ons land minder afhankelijk maakt van leveringen uit het buitenland. Dutch PPE Solutions markeert een nieuwe fase die voortbouwt op DSM’s initiatieven begin dit jaar om te helpen om op eigen bodem medische mondmaskers, desinfectiemiddel en teststaafjes te maken toen de nood hoog was en onmiddellijke acties nodig waren in de strijd tegen corona.”

(*)
VDL Groep is een internationaal industrieel familiebedrijf met 104 ondernemingen, verspreid over 20 landen en met ongeveer 16.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: toeleveringen, autoassemblage, bussen en eindproducten.
De onderneming is in 1953 door Pieter van der Leegte opgericht. Aanvankelijk was VDL Groep specialist in metaalbewerking. Later is het portfolio aangevuld met kunststofverwerking, de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen en heeft het bedrijf zich ook gespecialiseerd in de hightech-toelevering voor onder meer de halfgeleiderindustrie.
VDL Groep is groot in toeleveringen en halffabricaten, maakt eigen eindproducten, zoals veersystemen, de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, warmtewisselaars en containerhandlingsystemen. Het familiebedrijf beschikt met VDL Nedcar in Born in de Nederlandse (provincie Limburg over de enige personenautofabriek in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt.
De gecombineerde jaaromzet in 2019 bedroeg 5,780 miljard euro. Na 50 jaar ondernemerschap heeft Wim van der Leegte de leiding van het familiebedrijf in november 2016 overgedragen aan het directieteam met daarin zijn drie kinderen Pieter, Jennifer en Willem. Willem van der Leegte heeft zijn vader opgevolgd als president-directeur van VDL Groep. 

(**)
Koninklijke DSM N.V. is een wereldwijd groeiend bedrijf dat succes nastreeft door middel van grotere organische groei van bedrijfsactiviteiten die zowel financieel als maatschappelijk zinvol zijn. Het is vanuit wetenschappelijke basis actief op drie bepalende maatschappelijke gebieden, t.w. Voeding & Gezondheid, Klimaat & Energie en Grondstoffen & Circulariteit. 
In Nederland is DSM actief met hoogwaardige productielocaties, ondersteunende diensten en unieke competenties en faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling. In moderne laboratoria werken wetenschappers aan maatschappelijke oplossingen in voeding en materialen die over de hele wereld hun weg vinden. DSM is in 1902 opgericht en is genoteerd op Euronext Amsterdam.
Meer dan een kwart van de 3900 DSM-medewerkers in Nederland werkt aan onderzoek, ontwikkeling en innovatie. DSM investeert bijna de helft van de wereldwijde research en development-investeringen in Nederland. Voor DSM is Nederland daarmee een belangrijke broedplaats voor duurzame innovaties en vernieuwing die op vele plaatsen in de wereld gestalte krijgt. Wereldwijd werken 21.000 mensen bij DSM.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten