Kanker preciezer bestrijden met minder bestralingen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Dankzij een nieuw bestralingstoestel met ingebouwde MRI-scanner – de MR-linac – kunnen artsen in het Eindhovens Catharina Kanker Instituut nog preciezer werken en hoeft er bij een aantal soorten kanker veel minder vaak bestraald te worden. Het nieuwe bestralingstoestel is vooral gericht op tumoren in het borst- en buikgebied. Deze tumoren zijn met MRI beter zichtbaar en als deze tumoren ook bewegen kunnen ze veel nauwkeuriger bestraald worden.

Het Eindhovens ziekenhuis biedt de zorg vanaf het voorjaar van 2022 aan binnen het Oncologisch Netwerk Zuidoost Nederland. Alle patiënten in dit samenwerkingsverband kunnen er gebruik van maken. Eindhoven is de zesde plek in Nederland waar een dergelijk bestralingstoestel wordt geplaatst. Er wordt naast het Catharina Kanker Instituut een nieuw gebouw neergezet voor de MR-linac met dikke muren tegen de straling en genoeg ruimte voor het toestel dat zelf wat groter is dan een standaard bestralingstoestel. De totale investering bedraagt tien miljoen euro. Zorgverzekeraars ondersteunen het besluit om het toestel in het Catharina Ziekenhuis te plaatsen.

Vijf keer prostaatkanker bestralen in plaats van twintig keer

Klinisch fysicus Coen Hurkmans spreekt van een ‘enorme opsteker’ voor het Catharina Kanker Instituut. ‘Doordat we nog nauwkeuriger kunnen werken, kunnen we op een veilige manier meer dosis per zitting geven. Bij prostaatkanker hoeven we straks nog maar vijf keer te bestralen tegen twintig keer nu.’ Het eerste jaar kunnen 250 patiënten behandeld worden. Dat aantal groeit door tot vierhonderd per jaar. Jaarlijks komen 3.600 patiënten naar het Catharina Kanker Instituut voor een bestralingsbehandeling.

‘We raken minder gezond weefsel.’

Op dit moment zijn bestralingsapparaten standaard uitgerust met een CT-scanner. Voor veel tumoren biedt de CT-scanner goede beeldkwaliteit, maar sommige tumoren zijn met een MRI-scanner nog scherper zichtbaar. De MR-linac kan ook live tijdens de bestralingsbehandeling de tumor in beeld brengen. Daardoor kan bijvoorbeeld de beweging van tumor of nabijgelegen organen tijdens de bestraling gevolgd worden en de bestraling hierop worden aangepast.
Radiotherapeut Heike Peulen voegt hieraan toe: ‘Doordat we nauwkeuriger kunnen bestralen en omliggende organen zien, raken we minder gezond weefsel en is de kans op bijwerkingen kleiner.’
Het Catharina Kanker Instituut is gespecialiseerd in kanker aan de spijsverteringsorganen, gynaecologische kanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker, borst- en longkanker en hersentumoren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten