Culturele organisaties willen kennis over dementie vergroten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van silviarita via Pixabay

Zeven culturele organisaties in Oss (Noord-Brabant) houden samen een themajaar rondom dementie. Onder de noemer ‘Samen dementievriendelijk’ wordt in het seizoen 2020/2021 een groot aantal activiteiten gehouden om de kennis rondom deze ziekte te vergroten. De culturele organisaties en Theater De Lievekamp haken hiermee in  op het ‘Deltaplan Dementie’ van de Nederlandse minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma ‘Samen dementievriendelijk’ is een van de pijlers van dit Deltaplan. De instellingen die betrokken zijn bij dit project zijn Bibliotheek Oss, cultuurpodium Groene Engel, Museum Jan Cunen, Muzelinck, Stadsarchief Oss, Volksuniversiteit Oss en Theater De Lievekamp.

Het startschot wordt gegeven op maandagmiddag 21 september 15.00 uur in de Grote Zaal van Theater De Lievekamp in Oss met de uitreiking van de Arno’s GoudenClownsneusprijs 2020 van de Stichting miMakkus, het opleidingsinstituut voor zorgprofessionals in Nederland. Dit is een landelijke stimuleringsprijs die elk jaar wordt toegekend aan een persoon of organisatie met een bijzonder project voor een glimlach in de zorg voor mensen met een (diepe) dementie of mensen met ernstige verstandelijke beperkingen.

Omgaan met dementie

De culturele organisaties besteden vanuit hun eigen expertise aandacht aan het thema ‘dementie’ met lezingen, tentoonstellingen, muziek- en theatervoorstellingen en workshops. Ook zullen zij gezamenlijk de training ‘Omgaan met dementie’ volgen van het programma ‘Samen dementievriendelijk.’ Tevens zal dit seizoen een aantal activiteiten worden gestreamd. Om te toetsen waar de doelgroep behoefte aan heeft, wordt samengewerkt met instellingen die zich bezighouden met dementie.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties dagelijks te maken krijgen met deze ziekte. Belangrijk is daarom dat we samen dementievriendelijk worden.

Nationale dementiestrategie voor komende tien jaar

Minister De Jonge van VWS heeft  een overkoepelend dementieprogramma voor de komende tien jaren als nationale dementiestrategie ontwikkeld.  Een van de vier speerpunten in dit programma is het aanbrengen van meer verbinding in de samenleving. Zo kunnen mensen met dementie en hun naasten mee blijven doen. Daarin ziet de minister een rol voor ‘Samen dementievriendelijk.’

Het ‘Deltaplan Dementie’ eindigt in december 2020. In vervolg hierop komt er vanaf 2021 een nationale dementiestrategie. Onderdeel van de strategie is een verdubbeling van het onderzoeksbudget.

Nog veel te doen

De nationale dementiestrategie van minister De Jonge moet aansluiten bij lopende programma’s op het gebied van ouderenzorg. De strategie richt zich op: 

  1. Meer onderzoek naar mogelijkheden voor preventie, behandeling en genezing van dementie.
    Hiervoor wordt het onderzoeksbudget verdubbeld van 8 mln. naar 16 mln. euro per jaar.
  2. Meer verbinding in de samenleving, zodat mensen met dementie en hun naasten kunnen blijven meedoen.
  3. Verbetering van ondersteuning en zorg voor mensen met dementie en hun naasten.
  4. Een sterke rol van Nederland als gidsland in de wereldwijde aanpak van dementie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten