Eindhoven krijgt 2 miljoen voor vestiging van een futurelab voor design en technologie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - foto: Martijn Beekman / Ministerie van Financien / CC0

Gisteren was het Prinsjesdag in Nederland. Prinsjesdag is elk jaar op de derde dinsdag van september en een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek. Want op deze dag spreekt het staatshoofd, Koning Willem Alexander, in een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal de Troonrede uit. Hierin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar 2021. Met het uitspreken van de Troonrede opent de Koning het nieuwe werkjaar van de Nederlandse regering. Tegelijkertijd biedt de minister van Financiën de zogenaamde Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. Hierin staat onder meer dat de stad Eindhoven voor de periode 2021-2024 jaarlijks € 500.000,00 krijgt voor de vestiging van een futurelab voor design en technologie.

Een futurelab met internationale meerwaarde en uitstraling

De rijksbijdrage wordt in Eindhoven en omgeving gezien als een belangrijk fundament voor de realisering van een zichtbare verbinding tussen design en technologie. Met de aanvullende financiering van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven plus de zogenaamde ‘impulsmiddelen’ van de Regio Deal Brainport Eindhoven kan op deze wijze een nationale instelling in Eindhoven tot stand worden gebracht. Volgens burgemeester John Jorritsman van Eindhoven zou het toekomstige futurelab weleens een landelijke en zelfs internationale meerwaarde en uitstraling kunnen krijgen.

De burgemeester van Eindhoven: “Ik ben bijzonder blij dat het Rijk voor de komende vier jaar financiële steun heeft toegezegd voor de vestiging van een futurelab voor design en technologie in onze regio. Het versterkt het voorzieningenniveau in onze regio, zoals we in 2018 ook met het Rijk hebben afgesproken in de Brainport Nationale Actieagenda (BNA) en de bijbehorende Regio Deal. En met de betrokkenheid van de verschillende gerenommeerde culturele en onderwijs- en kennisinstellingen, ben ik ervan overtuigd dat het futurelab ook een landelijke en zelfs internationale meerwaarde en uitstraling krijgt.”

“Design en technologie kunnen een nieuw licht werpen op maatschappelijke vraagstukken.”

Met de nu toegezegde rijkssteun kan samen met verschillende gevestigde partijen op het gebied van design en technologie in Eindhoven – zoals de Dutch Design Foundation, de Technische Universiteit Eindhoven, Design Academy Eindhoven, MU Hybrid Art House en het Van Abbemuseum – aan de slag om het futurelab vorm te geven. Deze partijen hebben ieder een enorm (inter)nationaal netwerk. Samen kunnen ze een programmering bieden die vanuit design en technologie – en de onderlinge verbinding – nieuw licht kan werpen op maatschappelijke vraagstukken.

 “Een plek waar je het hele jaar kunt zien en ervaren welke rol design en technologie spelen. ”

Volgens Monique List-de Roos, wethouder van Cultuur en Design in Eindhoven, draagt de komst van het futurelab bij aan de ontwikkeling van de designsector in de stad. “Design en technologie zitten verankerd in onze stad. Tijdens de Dutch Design Week kun je hier als inwoner en bezoeker van de stad niet omheen. Met de rijksbijdrage kunnen we nu een plek creëren waar je het hele jaar kunt zien en ervaren welke rol design en technologie spelen bij allerlei maatschappelijke vraagstukken. En waar je als bezoeker ook wordt uitgedaagd om daar zelf aan bij te dragen. Ik hoop en verwacht dat alle spelers in ons design-ecosysteem baat bij hebben bij de komst van een dergelijk futurelab.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten