Na een te korte nachtrust reageren we ’s anderendaags niet alleen emotioneler op stressvolle gebeurtenissen, we halen ook minder uit positieve zaken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor onze gezondheid, zeggen onderzoekers.
Bijna tweeduizend Amerikanen hielden een week lang gegevens bij over de duur van hun nachtrust en hoe ze de volgende dag reageerden op negatieve en positieve situaties. Gezondheidspsycholoog Nancy Sin van de Universiteit van British Columbia (Canada) analyseerde die gegevens.
“Wanneer mensen iets positiefs ervaren, zoals een knuffel krijgen of tijd doorbrengen in de natuur, voelen ze zich die dag doorgaans gelukkiger”, zegt Sin. “Maar we ontdekten dat wanneer een persoon minder slaapt dan normaal, hij niet zo veel positieve emoties krijgt door die positieve gebeurtenissen.”
Dit heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zegt ze. Uit eerder onderzoek bleek al dat wie niet in staat is om positieve emoties vast te houden, meer risico loopt op infecties en zelfs vroegtijdig overlijden als gevolg van stress.
Minstens 7 uur
In het onderzoek maakten mensen ook melding van stressvolle gebeurtenissen, onder meer ruzies, stress in het gezin en op het werk, en discriminatie. Wie minder sliep dan normaal, reageerde emotioneler op deze stressvolle gebeurtenissen.
De aanbevolen richtlijn voor een goede nachtrust is minstens zeven uur. Een op de drie volwassenen haalt dat niet, zegt Sin. “Een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat onvoldoende slaap het risico op psychische stoornissen, chronische gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden vergroot.”
Ook kleine schommelingen in de slaapduur kunnen dus gevolgen hebben voor hoe mensen reageren op gebeurtenissen in hun dagelijks leven, blijkt uit deze nieuwe studie.