Slimme contactlens vervangt iris
bron: Universiteit Gent, Vakgroep ELIS

Mensen met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen dankzij onderzoekers van de Universiteit Gent.

De iris regelt de hoeveelheid licht dat doorgelaten wordt naar ons netvlies door onze pupil te vernauwen of te verwijden. Patiënten met afwijkingen aan de iris – wereldwijd zijn er zo’n 20 miljoen – zijn extreem gevoelig voor licht en hebben last van een verminderde scherptediepte.

Onderzoekers van de onderzoeksgroep CMST – onder leiding van  Andrés Vásquez Quintero – ontwikkelden nu een elektronische contactlens die in staat is om de pupilgrootte dynamisch te veranderen. De lens regelt niet alleen de hoeveelheid invallend licht, maar verbetert ook de scherptediepte.

De bedoeling is om deze contactlens snel op de markt te brengen.

Lees hier meer over in EOS of Datanews of Nieuwsblad

Bron: Vakgroep ELIS UGent

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten