Ieder jaar op Wereld Alzheimer Dag lauwert de Franse organisatie Fondation Recherche Alzheimer Europese toponderzoekers die een belangrijke bijdrage leverden aan het onderzoek naar de ziekte. De prijs voor ‘meest beloftevolle jonge onderzoeker’ wordt dit jaar uitgereikt aan twee jonge talenten, waaronder Renzo Mancuso: een Spanjaard/Argentijn verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Mancuso, die deze zomer zijn eigen onderzoeksgroep opstartte, richt zijn onderzoek op ontstekingsmechanismen in de hersenen en de belangrijke rol van ‘microglia’, bijzondere immuuncellen in ons brein.
Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie en treft wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen. Vooralsnog is er geen geneesmiddel dat de ziekte kan afremmen of genezen. Volgens Renzo Mancuso, onderzoeker aan VIB, KU Leuven en UAntwerpen, spelen ontstekingsmechanismen in de hersenen een centrale rol bij het ziekteproeces van alzheimer en andere vormen van dementie. Hij wil daarom precies begrijpen hoe een speciale type hersencellen, de microglia, bijdragen aan de aftakeling van het hersenweefsel.
Microglia
“Microglia zijn de immuuncellen van het centrale zenuwstelsel”, zegt Mancuso. “Hoewel we nog elke dag bijleren over hun werking, is het duidelijk dat ze een cruciale rol spelen wanneer de hersenen worden beschadigd. Ze schakelen dan over naar een actieve toestand, maar bij sommige hersenziektes lukt het hen niet het om afdoende te beschermen, of verergeren ze zelfs het ziekteproces. In mijn labo aan VIB en UAntwerpen proberen we de rol van microglia bij dementie beter te begrijpen, met als uiteindelijke doel het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.”
Mancuso’s team gebruikt stamcellen en gehumaniseerde muismodellen om de rol van microglia is tijdens het ziekteproces van alzheimer en frontaalkwab dementie beter in kaart te brengen.
Aandacht voor Alzheimer op Wereld Alzheimer Dag
Ieder jaar op 21 september vragen patiënten, mantelzorgers, artsen en wetenschappers aandacht voor alzheimer, en de uitdagingen die de ziekte met zich mee brengt voor al wie er mee geconfronteerd wordt. Toch blijven wetenschappers zoeken naar nieuwe behandelingen. Mancuso is verheugd met de ‘Grand Prix’: “Ik ben enorm vereerd met deze bijzondere onderscheiding. Dit toont aan dat ons onderzoek wordt gewaardeerd door de wetenschappelijke gemeenschap en het motiveert mij om vol inzet verder te werken en bij te dragen aan oplossingen voor de ziekte van Alzheimer.”
Mancuso deelt de onderscheiding met Daniele Altomare, een jonge onderzoeker die aan de universiteit van Genève werkt.