Jumbo Supermarkten schept werkgelegenheid in Vlaanderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Marco van Blijderveen via Pixabay

Jumbo Supermarktketen uit het Noord-Brabantse Veghel komt aan het einde van dit jaar naar de regio’s Waasland en Hasselt en zoekt voort beide winkels 140 lokale medewerkers (70 per winkel). De supermarktketen opent een gloednieuwe winkel in Beveren en Sint-Lambrechts-Herk. De winkel in Beveren wordt de eerste Jumbowinkel in de provincie Oost-Vlaanderen. De winkel in Sint-Lambrechts-Herk wordt na de Jumbowinkels in Lanaken en Pelt de derde Jumbowinkel in de provincie Limburg. Nog maar enkele maanden geleden opende het Brabantse familiebedrijf zijn eerste winkel in Deurne. Volgens Peter Isaac, de Belgische managing-director van Jumbo België, wil Jumbo op termijn naar zo’n honderd Jumbowinkels in België. Jumbo is ook het bedrijf dat retourbrood benut om er nieuw, dagvers brood van te maken om op deze manier voedselverspilling tegen te gaan.

De gloednieuwe winkel in Deurne heeft een totaaloppervlakte van bijna 2.000 vierkante meter en biedt aan zo’n 100 lokale mensen werk. Peter Isaac is razend enthousiast over de expansie van Jumbo in Vlaanderen. Hij vertelt: “Ik ben ontzettend blij dat we deze prachtige eerste winkel in Deurne hebben geopend. Het is onze tweede winkel in de provincie Antwerpen en de vierde in België.”

Ook filiaalmanager Jelle van Gansen is blij. ‘We kunnen niet wachten om aan onze klanten Vlaamse klassiekers aan te bieden, zoals lekker vers bereid stoofvlees, vers gemalen préparé, vlees en beenham van Belgische afkomst en Belgische aardbeien. Maar ook om ze unieke Jumbo producten te laten ontdekken, zoals Wapenaer kaas en onze La Place producten.” Liefhebbers van ter plekke bereide sushi, vers gebrande noten en vers bereide pizza’s om thuis af te bakken kunnen ook in Deurne bij Jumbo terecht. Ook voert de winkel een uitgebreid halalassortiment.

Zoon en dochter van oprichter runnen met 90.000 medewerkers 672 winkels

Jumbo Supermarkten is opgericht in 1979 en volledig eigendom van de familie Van Eerd in Veghel. De oprichter van het bedrijf is de huidige president-commissaris Karel van Eerd. Zijn zoon Frits en zijn dochter Colette zijn momenteel respectievelijk Chief Executive Officer en Chief Customer Officer. Samen met Chief Financial Officer Ton van Veen en Chief Operating Officer Cees van Vliet vormen zij de Raad van Bestuur. Jumbo is met een marktaandeel van 21% na Albert Heijn de op één na grootste supermarktketen van Nederland. Er werken ongeveer 90.000 mensen; er zijn 672 Jumbowinkels.  De jaaromzet in 2019 bedroeg 8, 4 miljard euro.     

Jumbo wil voedselverspilling tegengaan en maakt daarom van oud brood nieuw brood

Het vervaardigen van nieuw brood uit brood is een oeroud ambachtelijk bakprincipe dat Jumbo samen met haar broodbakkers nieuw leven inblaast. Dagvers voorverpakt wit en volkoren brood dat terugkomt uit de winkels wordt verkruimeld, water en desemcultuur worden toegevoegd, waarna het in speciale ketels zich ontwikkelt tot een voordeeg. Dit wordt als ingrediënt gebruikt voor de ‘Brood van Brood’ knipbroden. “Bij Jumbo zijn we trots op de introductie van ‘Brood van Brood’,” zegt Olaf de Boer, directeur Commercie. “Niet alleen omdat het een mooi, ambachtelijk product is met een zeer rijke smaak, maar vooral ook omdat het aansluit bij onze doelstelling om voedselverspilling verder terug te dringen. Naast ons slimme bestelproces, waarmee we op basis van kassadata prognoses kunnen doen over te verkopen hoeveelheden, willen we met ‘Brood van Brood’ de verspilling van brood verder aanpakken. Als onze klanten dit omarmen, zullen we dit bakprincipe gaan uitbreiden naar meer broodsoorten.”

“Brood is een van de meest verspilde producten zowel op de winkelvloer als bij de consumenten thuis.”

Toine Timmermans van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling is enthousiast over het concept: “Brood is één van de meest verspilde producten, zowel op de winkelvloer als bij de consumenten thuis. Het is mooi dat Jumbo het concept van ‘Brood van Brood’ in de markt zet en op die manier verspilling van brood tegengaat. Ik hoop van harte dat deze manier van brood bakken in de toekomst de standaard wordt. Daarnaast blijft het uiteraard belangrijk retourbrood zoveel mogelijk te voorkomen.”
Voedselverspilling vindt voor een belangrijk deel ook plaats bij de consument thuis, daarom helpt Jumbo haar klanten al jaren minder te verspillen via tips en inspiratie. Ook committeert Jumbo zich dit jaar aan de Verspillingsvrije week en roept klanten op hetzelfde te doen. De Boer: “Uiteindelijk hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om voedsel zoveel mogelijk te consumeren en niet weg te gooien. Daar helpen we onze klanten graag bij. Uiteindelijk is dat goed voor het milieu én de portemonnee van onze klanten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten