Bemoedigende toekomst voor zwarte neushoorn
bron: WWF - Afbeelding van Ron Porter via Pixabay

Malawi toont bemoedigende tekenen voor de toekomst van de zwarte neushoorn in het land. Deze ernstig bedreigde diersoort werd, met steun van WWF, verplaatst en verspreid over drie beveiligde parken in Malawi om hen de beste kans te geven te gedijen. Elk van deze succesvolle projecten laten zien dat het mogelijk is de situatie echt te verbeteren door samen te werken.

In november 2019 werden 17 zwarte neushoorns vanuit Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi overgevlogen. Dit was de eerste grensoverschrijdende overdracht van zwarte neushoorns tussen deze twee staten. Een delicate en ambitieuze operatie, maar met succes bekroond dankzij de vruchtbare samenwerking tussen African Parks, beheerder van het Nationaal Park Liwonde, de regeringen van de twee landen en natuurbeschermings-ngo’s zoals WWF-België.

Vervolgens wisselden de Nationale Parken Liwonde en Majete in Malawi individuen uit om de genetische diversiteit van neushoorns te verbeteren.

Zwarte neushoorns doen het goed in Malawi

Sinds ze aankwamen, bijna een jaar geleden, zijn de neushoorns goed geacclimatiseerd en werden er vier nieuwe baby’s opgemerkt, twee in Liwonde en twee in Majete. Dit suggereert dat het aantal neushoorns in deze veilige reservaten zal blijven toenemen.

Om het hoofd te bieden aan de dreiging van stroperij voor hun hoorns, hebben Liwonde en Majete krachtige maatregelen genomen om de veiligheid van neushoorns te waarborgen, waaronder bewaking vanuit de lucht, dagelijkse patrouilles van eco-bewakers en de installatie van state of the art technologie om te allen tijde real-time tracking van elke neushoorn mogelijk te maken.

Waarom Malawi?

Omdat hun verspreidingsgebied in Afrika beperkt is en het aantal zwarte neushoorns in het wild is teruggebracht tot minder dan 5.500, zijn overdrachten naar goed beschermde gebieden essentieel om populaties een kans te geven om te herstellen.

Malawi is in dit opzicht een voorbeeld van goed beleid. In de afgelopen jaren heeft de Malawische regering visionaire maatregelen genomen om de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen en beschermde gebieden te waarborgen, waardoor het land een van de belangrijkste natuurbeschermingsbestemmingen van Afrika is.

Toen de ngo African Parks in 2015 het beheer overnam van drie Malawische parken (Majete, Liwonde en Nkhotakota), leefden in de parken geen karakteristieke dieren meer en was het gebied bezaaid met duizenden vallen. Dankzij een beter nationaal beleid, de instelling van een nauwgezette dierbewaking, heroplevend toerisme (vóór COVID-19) en meer harmonieuze samenwerking met lokale gemeenschappen, evolueren de parken naar een voorbeeldige status.

Bron: WWF

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten