Eindhoven zet concrete stap naar ambitieuze congresvoorziening van internationale allure
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van 정훈 김 via Pixabay

De gemeente Eindhoven heeft een aanbesteding uitgeschreven voor een ambitieus nieuw congrescentrum. Gezien de bijzondere kracht en potentie van Brainport Eindhoven zijn daar kansen voor en is er behoefte aan een innovatieve congresvoorziening in deze regio, stelt het gemeentebestuur.

De eisen en wensen waaraan de congresvoorziening moet voldoen bieden ruimte voor innovatieve ideeën. Ze hebben onder meer betrekking op de congresfunctie en de omvang: een minimale capaciteit van 1.000 zitplaatsen en totaal tenminste 4.000 m2 aan eventruimten. Het TDK-profiel (Technologie, Design en Kennis) van Brainport Eindhoven biedt een extra kans voor het congrescentrum.  
Daarnaast spelen ook andere criteria een rol, zoals bereikbaarheid per openbaar vervoer, de aanwezigheid van nevenvoorzieningen, zoals hotels in de buurt, architectuur/uitstraling, duurzaamheid en social return. In de aanbesteding is een voorkeur uitgesproken voor het ontwikkelgebied rond het Centraal Station en centrum van Eindhoven, maar andere locaties worden niet uitgesloten.

Een van de meest innovatieve regio’s van Europa

In de afgelopen jaren is uit haalbaarheidsonderzoeken en marktconsultaties gebleken, dat er behoefte is aan een grote internationale congresvoorziening in de Brainportregio. Door een financiële impuls van zeven miljoen euro vanuit de Regiodeal met de Nederlandse regering ligt er nu een unieke kans om deze ambitie waar te maken.

“Brainport Eindhoven heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot één van de meest innovatieve regio’s van Europa. We willen en moeten echt het voorzieningenniveau voor bewoners en bedrijven op een hoger peil brengen” stelt de Eindhovense wethouder van Economie, Brainport, Innovatie, Onderwijs en Sport, Stijn Steenbakkers. “De overheid, industrie en wetenschap zien steeds meer het belang van congressen voor de internationale positionering van Brainport Eindhoven als high tech- economisch-, wetenschappelijk- en kenniscentrum. Ondanks de huidige situatie met Covid-19, moeten we strategisch verder blijven kijken naar dit soort langjarige projecten. We hebben het al jaren over een congrescentrum, er is veel voorwerk en onderzoek naar gedaan. Dat gaf positieve signalen. Nu gaat de aanbesteding echt van start waarbij we gaan zien of partijen zich daadwerkelijk gaan inschrijven om een dergelijke voorziening te realiseren met behulp van de financiële impuls van maximaal zeven miljoen euro uit de Regiodeal. Een spannend en belangrijk moment.”

Procedure in twee fases: beoordeling en dialoog

De gemeente Eindhoven nodigt via een openbare aanbestedingsprocedure geïnteresseerde marktpartijen uit om een ontwikkelingsplan en locatie voor de congresvoorziening in te dienen. De aanbesteding verloopt in twee fases: een beoordeling van de voorstellen en een dialoogfase met de partijen die na de eerste ronde zijn geselecteerd. De gemeente gunt de opdracht uiteindelijk aan één inschrijver. Dit kan ook een combinatie van een ontwikkelaar en exploitant zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten