Ouders van een kindje dat is opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) of de Medium Care van Máxima Medisch Centrum (MMC) in het Noord-Brabantse Veldhoven kunnen sinds kort dag en nacht livebeelden van hun kindje zien. Daar kunnen ze ook familie bij betrekken, zodat bijvoorbeeld opa en oma live van hun kleinkind kunnen genieten. Ouders en familie treffen elkaar rondom hun kind en praten met elkaar in de livestream, zonder dat dit de baby stoort.
Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Ronald McDonald’s Huis Zuidoost-Brabant. Het RonaldMcDonald Kinderfonds zorgt er al jaren voor dat ouders en hun zieke kinderen dicht bij elkaar kunnen doorbrengen in een huis of huiskamer bij het ziekenhuis. McDonald’s is de hoofdsponsor van het Kinderfonds.
‘In deze coronatijd is het voor ouders nog meer dan gewoonlijk fijn om live beelden van hun kind te zien in het ziekenhuis, als een aanvulling op de werkelijke aanwezigheid van ouders bij hun kind. Zo proberen we de band te verstevigen tussen ouders en kind wanneer zij noodzakelijkerwijs van elkaar gescheiden zijn”, vertelt NICU-verpleegkundige Heidi van de Mortel. ‘Een belangrijke bijkomstigheid is dat ook familie en vrienden kunnen meekijken en dus ook kunnen meeleven. Dat is door de strenge bezoekmogelijkheden op dit moment vanwege het coronavirus en voor mensen die ver van Veldhoven wonen een welkome aanvulling,’ licht Heidi toe.
Eenvoudig, veilig en privacyproof
Met Screen2Screen, ontwikkeld door Neolook Solutions, kunnen ouders door middel van een webcamera in het ziekenhuis via internet hun baby op de afdeling live zien en ook met de verpleging in gesprek gaan. Dit kan met de eigen smartphone, tablet of computer. Zonder aparte apps, loginnamen of wachtwoorden. Eenvoudig dus en toch veilig en privacyproof. Ze kunnen ook zelf familie of vrienden toevoegen aan deze livestream. Samen kijken naar het kindje, de aanwezigen zien elkaar en kunnen met elkaar praten zonder dat de baby op de NICU daar last heeft. Wat het bijzonder maakt is de communicatie tussen ouders, verpleging en arts.
Nieuwe golf videotechnologie
Met camera’s kijken naar je kind? Dat bestaat al lang,’ weet Thilo Mohns, neonatoloog en afdelingshoofd van MMC. Maar hij werd pas enthousiast toen hij eind vorig jaar zelf als eerste in Nederland een inkijkje kreeg in de technologie achter Screen2Screen, die door de researchlabs van Philips is ontwikkeld. ‘Jullie doen iets wat wij al héél lang willen,’ zei hij. ‘Deze coronacrisis toont meteen aan wat we er mee doen. We klikken nu een handige oplossing in elkaar voor ouders, familie en verpleegkundigen. En over enige tijd doen we dat om bijvoorbeeld met mijn collega-arts in een ander ziekenhuis samen te werken rond het kind of om samen de zorg te verbeteren met artificial intelligence en algoritmes. Het is digitale videotechnologie die zich toespitst op hoe wij willen en kunnen werken met ouders, collega’s en andere ziekenhuizen. Dit helpt ons vooruit naar nieuwe zorgmodellen.’
Een uitkomst in deze coronatijd
Zowel overdag als ’s nachts staan
de camera’s aan. ‘Een verpleegkundige kan altijd besluiten om de camera
met een druk op de knop even uit te zetten als hij of zij bezig is. Dit
betekent niet automatisch dat er iets met de baby aan de hand is.” legt Heidi
van de Mortel uit.
De beelden worden niet opgeslagen en zijn alleen beschikbaar tijdens de
livestream op het moment zelf. De ouders bepalen of en wie zij mee willen laten
kijken. Dat maakt het voor de verpleging gemakkelijker, die hoeven het verder
niet te regelen.
Dankzij de steun van Ronald McDonalds Huis is begonnen bij de eerste 4
NICU-bedden. Het doel is om alle 18 bedden op deze manier in te richten en
de service uiteindelijk voor alle opgenomen patiënten op de neonatologie-afdeling
beschikbaar te kunnen stellen.